Руската армия представи тактико-техническите характеристики на новата си ракета 9М729. Целта на Москва е да опровергае американските твърдения, че оръжието нарушава Договора за ликвидирането на ракетите със среден и малък обсег.

© БТА

Пред чуждестранни военни аташета руската армия настоя, че крилатата ракета 9М729 отговаря на ограниченията по договора между Москва и Вашингтон от 1987 г. Новата ракета има максимален радиус на действие 480 километра- под границата от 500 км., заложена в договора, посочиха руските военни.

9М729 е за комплекса Искандер-М. Новата му платформа позволява разполагане на четири ракети като представената днес, при две от по-старата версия. През октомври Вашингтон обяви намерението си да излезе от договора и обвини Москва, че 9М729 нарушава документа от 1987 г.

Той забранява производство, изпитания и разполагане на крилати и балистични ракети с наземно базиране с радиус на действие между 500 и 5500 км. Вашингтон заяви, че ще излезе от споразумението, ако Русия не започне да го спазва до 2 февруари.

Руският президент Путин за договора със САЩ от 1987 г. и приоритетите за отбрана

Руският президент Путин за договора със САЩ от 1987 г. и приоритетите за отбрана

Нищо не спира Русия и Съединените щати да разговарят с други страни за присъединяването им към Договора за премахване на ракетите с малък и среден обс...