НОВИНИ

Москва осъди новите антируски санкции на ЕС

Новите санкции, които ЕС наложи на Русия заради доставените в Крим газови турбини на германския промишлен конгломерат "Сименс", са враждебни и неоснователни и Москва си запазва правото на ответни мерки, заяви руското външно министерство, цитирано от Франс прес и ТАСС.

bnt avatar logo
от Източник: БТА
22:52, 04.08.2017
Чете се за: 00:42 мин.
По света
москва осъди новите антируски санкции

"Решението на Брюксел да включи в санкционния списък на ЕС редица руски длъжностни лица и фирми като ответна мярка заради т.нар. "нелегитимна" доставка в Крим на газови турбини на концерна "Сименс" предизвиква дълбоко съжаление", каза министерството в комюнике.

"Смятаме тази мярка, предприета по инициатива на Берлин, за враждебна и неоснователна", допълни дипломатическото ведомство и изрази разочарование от "абсурдното политизиране на въпрос, който е просто един търговски спор".

Трима руски представители - заместник-министърът на енергетиката Андрей Черезов, друг високопоставен кадър на министерството на енергетиката и директорът на руската компания, получила турбините от "Сименс" - фигурират от днес в черния списък на ЕС, което означава забрана за пътуване в Евросъюза и замразяване на авоарите им в страните от общността. Под удара на санкциите попадат и три руски предприятия.

През юли германската компания заяви, че нейни турбини, доставени на руски фирми, са били откарани без нейно съгласие на Кримския полуостров, който Русия анексира от Украйна през март 2014 година.

ЕС посочи като мотив на решението си, че отклоняването на турбините е станало "в нарушение на разпоредбите в договора за продажбата на турбините". Някои от въведените през 2014 г. европейски санкции срещу Русия забраняват на европейски компании да търгуват с Крим или да правят инвестиции на полуострова.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
САЩ с писмено заявление, че се оттеглят от Парижкото споразумение за климата
САЩ с писмено заявление, че се оттеглят от Парижкото споразумение за климата
В Швейцария за първи път ще бъде въведена минимална заплата
В Швейцария за първи път ще бъде въведена минимална заплата