НОВИНИ

Москва отдава приоритет на енергийната сигурност

В новините "По света и у нас" кореспондентът на БНР Николай Кръстев каза, че Русия наблюдава бурно развиващите се събития в Турция като Москва отдава приоритет на енергийната сигурност.

bnt avatar logo
от БНТ
09:11, 17.07.2016
Чете се за: 01:31 мин.
По света

Николай Кръстев каза, че първия полет от Истанбул до Москва е бил осъществен рано тази сутрин, въпреки забраната която Русия беше наложила на въздушните си съобщения с Турция в съответствие с разпоредбите на президента Путин, който даде нареждания на няколко правителствени агенции да се концентрират предимно и основно върху сигурността на руските граждани, които се намират в момента в Турция. Това обяви говорителят на Кремъл-Дмитрий Песков.

Официалният представител на външното министерство Мария Захарова заяви, че Русия следи отблизо бурно развиващата се ситуация в Турция.Тя отправи призив към руските граждани, които планират да посетят Турция, да преценят риска, в момента определяйки ситуацията като повече от напрегната

Москва отдава приоритет на енергийната сигурност на случващото се в Турция и неуспешния опит за преврат. Тя продължава да следи режима на преминаването на танкерите с петрол и други стратегически суровини и стоки през Босфора. Енергийни кръгове в Москва, дават обща оценка че през Босфора минават някъде около 3 млн.барела петрол дневно, в което Русия има значителна част.Затварянето на Проливите до тяхното отваряне, в Москва се наблюдаваше доста предпазливо.

Според повечето експерти случилото се няма да повлияе върху двустранните отношения, освен че напрежението ще се запази вътре в турското общество. Имаше и по крайни оценки, че е възможно да бъдем свидетели на нов преврат до година- две, този път не толкова бутафорен, както този снощи, защото Турция се намира в задънена улица, заради новата и външна политика,която поражда конфликти, а и факта, че няма да може да оглави ислямския свят каквато бе всъщност целта на Ердоган.Като риск се посочват процесите в Средна Азия, при едно отслабване на Турция.

За Русия е важно регионалното измерение в постсъветското пространство и по специално в Средна Азия, където Турция през последните малко повече от 20 години изгражда близки отношения с новите държави и бивши републики от бившия Съветски съюз, както и в Кавказ където има сериозни процеси на напрежение като нагорнокарабхският конфликт.В тях Турция има сериозно влияние..Сред руските експерти има и по смели прогнози, че е възможно да бъдем свидетели на нов преврат до година- две, този път не толкова бутафорен, както този от петък вечер, защото Турция се намира в задънена улица, заради новата и външна политика,която поражда конфликти, а и факта, че няма да може да оглави ислямския свят каквато бе всъщност целта на Ердоган.Като риск се посочват процесите в Средна Азия, при едно отслабване на Турция. Москва за това е заинтересована от бързото приключвана нестабилността в Турция и страната да се върне върне на пътя на стабилността, предвидимостта, върховенството на закона.

Вижте още подробности във видеото.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
От специалния ни пратеник: Животът в Ница постепенно се нормализира
От специалния ни пратеник: Животът в Ница постепенно се нормализира
Турция си взе от Гърция хеликоптера, с който избягаха 8 метежници
Турция си взе от Гърция хеликоптера, с който избягаха 8 метежници