НОВИНИ

Москва покани експерти на НАТО за консултации

Русия покани експерти от НАТО в Москва, за обсъждане на сигурността в Европа с фокус върху полетите над Балтийско море. По-рано Финландия предложи да се забрани преминаването оттам на самолети с изключени транспондери.

москва покани експерти нато консултации
bnt avatar logo
от БНТ
07:09, 02.08.2016
Чете се за: 00:29 мин.
По света

Руският заместник-министър на отбраната Анатолий Антонов заяви, че срещата е планирано да се проведе през септември. По негови думи руската страна е предложила "позитивна програма" за развитие на отношенията с алианса по време на заседанието на Съвета Русия - НАТО. Той допълни, че реализирането й би помогнало за намаляване на напрежението и предотвратяването на военни инциденти по линията на съприкосновение.

За Москва приоритетната задача е достигането на споразумение всички военни полети над Балтийско море да се извършват само с включени транспондери. Тази инициатива всъщност е на финландския президент Саули Ниинистьо, чието предложение беше официално подкрепено от Москва още в началото на юли. Срещата през септември ще има за цел да се проведат консултации и да се изготвят съгласувани мерки за реализирането на това предложение.

Допълнително, експертите на Алианса и представители на нечленуващите в НАТО прибалтийски републики ще обсъдят и няколко предложения за сътрудничество, отправени от Москва през последните месеци.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Математици се завърнаха от Индия с пет медала
Математици се завърнаха от Индия с пет медала
28 жертви при бомбардировки срещу Алепо
28 жертви при бомбардировки срещу Алепо