Наказателното преследване срещу разследващия журналист Иван Голунов спира заради липсата на доказателства за участието му в престъпление, заяви пред репортери министърът на вътрешните работи Владимир Колоколцев.

"Днес Голунов ще бъде освободен от домашен арест и обвиненията ще бъдат оттеглени", добави той.

Министърът съобщи, че полицаите, които задържаха журналиста, са отстранени от работа, докато се проверява законността на действията им.

Колокольцев заяви, че ще ходатайства пред президента Владимир Путин за уволнението на генерал Андрей Пучков, началник на отдел „Вътрешни работи“ за Западния административен район на Москва, и генерал Юрий Девяткин, началник на отдел „Наркотици” в столичното управление на вътрешните работи.

Голунов беше арестуван в петък по подозрение за разпространяване на наркотици. Московски съд му наложи мярка за неотклонение домашен арест при надигащи се по цял свят протести срещу действията на властите.

Голунов отрече обвиненията, а адвокатът му съобщи, че наркотиците са подхвърлени.

Задържаният руски журналист Иван Голунов остава под домашен арест

Задържаният руски журналист Иван Голунов остава под домашен арест

Московски съд постанови тази вечер домашен арест за срок от два месеца на арестувания в петък руски разследващ журналист Иван Голунов. Той беше задърж...

Иван Голунов е журналист от опозиционния сайт "Медуза", който е известен с разследванията си за незаконно забогатяване на представители на властта.

В понеделник три от най-големите руски вестници излязоха с еднакви първи страници в защита на Голунов.

Руски медии се обединиха в защита на журналиста Иван Голунов

Руски медии се обединиха в защита на журналиста Иван Голунов

Необикновена проява на единство от страна на руски медии в защита на колега. В края на миналата седмица беше задържан Иван Голунов - журналист на своб...