Президентът на Франция Еманюел Макрон приветства решението на Русия да ратифицира Парижкото споразумение за климата, определяйки случилото се като забележителна новина.

Преди това стана известно, че руският премиер Дмитрий Медведев е подписал резолюция на кабинета за приемането на Парижкото климатично споразумение.

"Бих искал да отбележа с удоволствие, че днес получихме добри новини за ратифицирането на Парижкото споразумение за климата от Русия. Това е страхотна новина. Преди няколко месеца това не се очакваше, това доказва, че нещата вървят напред", каза Макрон по време на срещата на върха за климата в ООН.

Парижкото споразумение за климата, първото глобално климатично споразумение, подписано през декември 2015 г., определя глобален план за действие за ограничаване на глобалното затопляне. Споразумението не предполага изоставяне на изкопаеми горива и ограничаване на въглеродните емисии. Всички страни обаче трябва да предприемат мерки за намаляване на емисиите, технологично преоборудване и адаптиране към изменението на климата.