НОВИНИ

Москва с ответни мерки срещу Лондон по казуса "Скрипал"

Русия ще експулсира 23-ма британски дипломати, ще затвори Британския съвет и британското консулството в Санкт Петербург. Така Москва отговори на изгонването на 23-ма руски дипломати от Острова заради отравянето на бившия шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му. Лондон заяви, че е очаквал подобна ответна реакция и ще определи следващите си ходове през идните дни. Евросъюзът обяви, че заедно с Великобритания ще излезе с ясно послание по аферата "Скрипал" на срещата на върха на 22 и 23 март.

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
19:45, 17.03.2018
Чете се за: 01:05 мин.
По света

Отговор на "провокативните действия" на Великобритания и "недоказаните обвинения", че руската държава стои зад отравянето на семейство Скрипал - така руската дипломация определи своите действия, които съобщи на британския посланик в Москва. Посочените руски дипломати трябва да си тръгнат от Острова на 20-ти март.

Лори Бристоу, посланик на Великобритания в Русия: Ние винаги ще правим необходимото, за да защитим себе си, нашите съюзници и ценности от подобни нападения.

Русия спази схемата 23-ма срещу 23-ма дипломати и въпреки затварянето на британското консулство в Санкт Петербург, оставя да работят консулствата в Москва и Екатеринбург. Ударът срещу Британския съвет като културен институт пък засяга не толкова британското правителство, колкото самите руски граждани. Мнозина от тях обаче подкрепят хода на Москва.

Борис, жител на Москва: Мисля, че Великобритания отдавна си го търси и ние отдавна трябваше да се отнасяме към нея по-твърдо. Не само с Великобритания, но и със Съединените щати и Западна Европа.
Евгений, жител на Москва: Трябва да има ответни мерки за да ни уважават.

Нападението срещу семейство Скрипал на 4-ти март е "крещящо нарушение на международното право и конвенцията за химическите оръжия", заяви британският премиер Тереза Мей на конференция на Консервативната партия. Същевременно тя посочи, че страната й няма разногласия с руския народ.

Тереза Мей, премиер на Великобритания: Но никога няма да толерираме заплаха за живота на британски и други граждани на британска земя от страна на руското правителство. Можем да разчитаме на силната подкрепя, която получихме от нашите приятели и съюзници по света.

Британската полиция вече разследва като убийство смъртта на Николай Глушков, причинена от натиск върху врата. 68-годишният руски изгнаник и критик на Кремъл бе открит безжизнен в лондонския си дом в понеделник.

Засега случаят не се свързва с покушението над семейство Скрипал, но британските власти посочиха известен риск за живота на част от руската общност на Острова. Русия започна свое разследване на смъртта на Глушков и опита за убийство на Юлия Скрипал.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Испански пенсионери излязоха на протест за по-високи пенсии
Испански пенсионери излязоха на протест за по-високи пенсии
В 150 града в Ирландия отбелязаха деня на Свети Патрик
В 150 града в Ирландия отбелязаха деня на Свети Патрик