НОВИНИ

Мотивите на прокуратурата за обвиненията срещу Москов и Персенски

Във връзка с делото срещу Москов - всички министри от кабинета Борисов ще бъдат извикани на разпит в Столичното следствие. На пресконференция говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова изнесе още детайли около обвиненията на Москов и Персенски. Всъщност прокуратурата разследва безстопанственост и неупражнен контрол. Съмнение за безопасността на ваксините няма.

bnt avatar logo
от Пенка Ангелова
19:42, 21.11.2016
Чете се за: 00:45 мин.
У нас

Министрите ще трябва да обяснят по каква процедура се е стигнало до решението на Министерския съвет за бартера на ваксини между България и Турция и защо то е било подписано неприсъствено, а не в заседание. Това обясни говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова. Тя отрече активността на държавното обвинение по делото да има общо с оставката на кабинета и обясни, че прокурорите били готови с обвиненията на Москов още в края на септември.

Румяна Арнаудова - говорител на главния прокурор: Всички сте свидетели как през цялата кампания имаше предупреждения как се готви "Костинброд 2". Ние действаме по силата на доказателствата, но решихме да се извършат явните действия по обвиняване след като мине кампанията, за да няма какъвто и да било политически отпечатък нашата работа.

Според прокуратурата Петър Москов не е спазил законите и процедурите, свързани с разрешенията за използване на лекарства у нас, но не стана ясно какъв е бил мотивът за това. Арнаудова поясни, че не е предмет на разследването дали някой се е облагодетелствал. Щетите обаче според държавното обвинение - от ДДС и производствени разходи - са за близо 850 хиляди лева.

Румяна Арнаудова - говорител на главния прокурор: Неимуществените вредни последици, според прокуратурата са създаване на недоверие у авторитета на МЗ, на практика невъзможност за упражняване на лекарствената политика и създаване на недоверие у гражданите относно дейността по ваксиниране на деца.

И министър Москов, и заместникът му Адам Персенски са с мярка за неотклонение "подписка".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Няма желаещи за пастири
Няма желаещи за пастири
Изследване показва кой къде в Европа е по-податлив към авторитарния популизъм
Изследване показва кой къде в Европа е по-податлив към авторитарния популизъм