За трета поредна година евродепутатът Ева Майдел и фондация „Заедно в час“ организираха в Брюксел дискусия „Моята мечта за България“. Тази година специални гости и лектори на събитието бяха алпинистът Боян Петров и младият предприемач Боян Бенев. Какви са техните мечти и какво споделиха с българите в Европарламента - вижте в следващия репортаж на нашия кореспондент Десислава Апостолова и оператора Борислава Инджиева

Мечтата на Ева Майдел за България е да бъде място, където има качествено образование, където хората успяват чрез потенциала и уменията си и където талантът се цени. Може би за това за трета поредна година тя кани будни и позитивни българи, които живеят извън страната, а и в нея, за да споделят своята визия за развитието на България.

Ема Майдел, евродепутат от ГЕРБ/ЕНП: Много от нас имат своите лични цели. Показваме ги чрез успелите българи, които сме поканили днес да бъдат с нас - Боян Петров и Боян Бенев. През годините сме канили много други българи, на които се възхищаваме. Искаме те да ни запалят още малко, за да достигнем до тези важни цели за нашата страна, за които всички заедно да работим - за техния успех и тяхната реализация.

Алпинистът Боян Петров мечтае България да запази природата си, така че всички да й се радват и да няма интереси, които ограбват националните паркове. На българите в Брюксел той показа гледки от върховете, които е покорил, моменти от своите изкачвания и всичко онова, което е събрал в експедициите си.

Боян Петров, алпинист: Ще им покажа колко малко хора са се качили на всичките върхове, каквато е моята цел в близко време. Ще им кажа на всички да си поставят непрекъснато цели, да бъдат устремени. Като следват не една голяма цел, която е безсрочна, а по-скоро малки цели, но всеки ден. Да ги постигат и по този начин самата България ще стане място, където имаме национално самочувствие.

Според Боян Петров българите се нуждаем от повече самочувствие и от това всеки да дава добър пример на останалите. За българина, който е на път да изкачи всички осемхилядници в света, отчаянието е непозната дума.

Боян Петров, алпинист: Няма, не мога, не искам, отчаян съм - тези думи ги няма в моя речник. Страдал съм достатъчно, но всяко голямо падение е водело до още по-големи върхове.

Боян Бенев е млад предприемач, който се занимава с високи технологи, но и с много други неща. Той е продуцент на група “Оратница” и развива проекти, свързани със селските региони. Според него днес в България има все повече хора, постигнали мечтите си това е вдъхновяващо и за останалите.

Боян Бенев, предприемач: Мечтата ми е все повече хора да видят възможностите, които съществуват днес в България. Последните 5-6 години България се промени тотално. Според мен обаче промяната е ограничена в някои доста малки среди и много ми се иска чрез събитие като това, на което сме тази вечер и чрез работата, която вършим, все повече хора да видят страхотните възможности, които съществуват в България.

Най-малките участници в дискусията - Елена и Евгений пък мечтаят в България да се дава повече на бедните, за има университет за чужденци и да се раждат повече бебета.