Мозамбик е на ръба на хуманитарна криза, след проливните дъждове, последвани от унищожителни наводнения. Страната беше ударена от циклона Кенет в четвъртък и оттогава валежите почти не са спирали. Броят на загиналите до момента е 38 души.

Вятър със скорост от 280 км/ч. и валежи, които на места надхвърлят 2 метра на квадратен метър. Мозамбик е в плен на циклона Кенет, а цели селища на практика са заличени.

По данни на ООН 35 000 сгради са пострадали или разрушени. 200 000 души са засегнати от бедствието. Голяма част от северната част на страната е без ток. Наводненията са нанесли щети на инфраструктурата, унищожени са и земеделски посеви.

ООН отпусна 13 млн. долара за Мозамбик, но лошото време не позволява на спасителните екипи да доставят така необходимите храна, вода и други стоки. Само преди месец циклонът Идай премина през същия регион. Тогава загинаха близо 1000 души.

Циклонът Кенет взе живота на поне 8 души в Мозамбик

Циклонът Кенет взе живота на поне 8 души в Мозамбик

Поне осем души са станали жертва на мощния циклон Кенет, който удари северното крайбрежие на Мозамбик и Коморските острови, съобщава ДПА. Ранени са дв...