Пожарникари и разследващи полицаи извършиха повторен оглед в магазина за фойерверки, който горя снощи в Пловдив, за да преценят дали леснозапалимите стоки са били съхранявани според правилата. Назначена е пожаро-техническа експертиза, резултатите от която се очакват до дни. Разследват се всички версии - от неизправност в електрическата инсталация, през небрежност, до умисъл, уточниха от пожарната. Няма пострадали, нанесени са само материални щети.

Пловдив

Няма забрана магазини за фойерверки да се намират в жилищни кооперации, ако отговарят на определени изисквания, обясниха от пожарната в Пловдив.

Георги Мангараков, началник ПБЗН-Пловдив: Те са отделени от жилищната част и съседните магазини или обществено обслужващи помещения посредством стени, които са с границите на огнеустойчивост 2 часа и стени и врати, които са с границите на водоустойчивост 90 минути. Няма достъп до жилищната част и те са със самостоятелен изход навън.

Изгорелият магазин е бил редовно проверяван от противопожарните служби в Пловдив.

Васил Димов, ПБЗН-Пловдив: Миналата година е проверяван от наша страна този обект. По линия на пожарната безопасност е отговарял. Днес също правим проверка към вчерашна дата дали е имало промяна на обстоятелствата в обекта.
Разследват причините за пожара в магазина за фойерверки в Пловдив

Разследват причините за пожара в магазина за фойерверки в Пловдив

Повторен оглед се провежда и в момента в магазина за фойерверки, който горя снощи в Пловдив. Назначена е пожаро-техническа експертиза. Огънят в обекта...

През 2016 година на магазина е издадено предписание за подобряване качеството на пожарогасителите, което е било изпълнено. Собственикът отказа да коментира пред медиите, но сподели, че обектът не е застрахован. Мъжът живее в същата кооперация със семейството си, в което има малко бебе. Сградата, в която е магазинът, е газифицирана, което допълнително е усложнило ситуацията по време на пожара. Фасадата на кооперацията е с лесно запалима изолация и само изключително бързите действия на пожарникарите са възпрепятствали разпространението на огъня по етажите нагоре.