НОВИНИ

Може ли да има магазини за пиратки в жилищни сгради?

Пожарникари и разследващи полицаи извършиха повторен оглед в магазина за фойерверки, който горя снощи в Пловдив, за да преценят дали леснозапалимите стоки са били съхранявани според правилата. Назначена е пожаро-техническа експертиза, резултатите от която се очакват до дни. Разследват се всички версии - от неизправност в електрическата инсталация, през небрежност, до умисъл, уточниха от пожарната. Няма пострадали, нанесени са само материални щети.

bnt avatar logo
от Росица Колева
18:37, 13.02.2019
Чете се за: 00:41 мин.
У нас

Няма забрана магазини за фойерверки да се намират в жилищни кооперации, ако отговарят на определени изисквания, обясниха от пожарната в Пловдив.

Георги Мангараков, началник ПБЗН-Пловдив: Те са отделени от жилищната част и съседните магазини или обществено обслужващи помещения посредством стени, които са с границите на огнеустойчивост 2 часа и стени и врати, които са с границите на водоустойчивост 90 минути. Няма достъп до жилищната част и те са със самостоятелен изход навън.

Изгорелият магазин е бил редовно проверяван от противопожарните служби в Пловдив.

Васил Димов, ПБЗН-Пловдив: Миналата година е проверяван от наша страна този обект. По линия на пожарната безопасност е отговарял. Днес също правим проверка към вчерашна дата дали е имало промяна на обстоятелствата в обекта.
;

През 2016 година на магазина е издадено предписание за подобряване качеството на пожарогасителите, което е било изпълнено. Собственикът отказа да коментира пред медиите, но сподели, че обектът не е застрахован. Мъжът живее в същата кооперация със семейството си, в което има малко бебе. Сградата, в която е магазинът, е газифицирана, което допълнително е усложнило ситуацията по време на пожара. Фасадата на кооперацията е с лесно запалима изолация и само изключително бързите действия на пожарникарите са възпрепятствали разпространението на огъня по етажите нагоре.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
НАТО с призив към Русия за ракетите със среден и малък обсег
НАТО с призив към Русия за ракетите със среден и малък обсег
Главният прокурор бе изслушан в Народното събрание по случая Гебрев
Главният прокурор бе изслушан в Народното събрание по случая "Гебрев"