НОВИНИ

Може ли да отпаднат таксите в предучилищните групи на детските градини?

Реална ли е идеята да отпаднат таксите в предучилищните групи на детските градини? Вчера омбудсманът Мая Манолова обяви, че започва кампания срещу таксите. Мотивът ѝ - много родители не могат да си позволят месечните вноски, а децата, които не посещават детска градина, е по-вероятно да отпаднат от училище.

Мая Димитрова
от Мая Димитрова
18:34, 29.05.2018
Чете се за: 00:57 мин.
У нас

Обучението в предучилищните групи е задължително и безплатно, казва законът. Храната обаче струва пари. В столицата - по 60 лева на месец. Именно заради невъзможността на някои семейства да плащат тази такса, всяко пето дете не посещава иначе задължителното обучение, казва омбудсманът.

Мая Манолова - национален омбудсман: Ясно е, че няма как децата да са в целодневна форма и да не се хранят.

Кой обаче ще плаща? Именно от това зависи дали за пет и шестгодишните посещението в предучилищните групи ще стане наистина безплатно. От Столичната община ще подкрепят кампанията на омбудсмана, но ако финансирането идва от държавата.

Мария Минчева - директор на дирекция "Образование" в Столична община: Категорично ще го подкрепим, стига да имаме осигурени държавни средства.

Въпрос на коментар е и каква сума трябва да поеме държавата.

Мария Минчева - директор на дирекция "Образование" в Столична община: За София сме направили изчисления - става въпрос около 15 милиона лева.

60 лева на месец по 48 хиляди деца прави по малко от три милиона - това е сумата, поемана месечно от родителите за храна. В едва 12 общини в страната таксата за предучилищните групи е изцяло премахната.

Мария Минчева - директор на дирекция "Образование" в Столична община: Там децата са много по-малко.

В Бургас децата в предучилищните групи са малко над 3 хиляди и също се плаща за храната.

Веселина Таралова - дир."Образование и демографски въпроси" в Община Бургас: Те искат целия ден някой да се грижи за тези деца, обаче нали трябва да му сложиш закусчица, обяд.

От Министерството на образованието заявиха за БНТ, че вече преговарят с Националното сдружение на общините за възможностите за намаляване или отпадане на таксите в детските градини. За резултати от разговорите обаче е рано да се говори и таксата за храна засега остава.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Преговаряме с Турция за съвместна охрана на въздушното ни пространство
Преговаряме с Турция за съвместна охрана на въздушното ни пространство
Менда Стоянова: България е готова за чакалнята на еврозоната
Менда Стоянова: България е готова за чакалнята на еврозоната