НОВИНИ

Може ли да се избегне опасността космически станции да остават без контрол

Различните космически агенции продължаватда дават различни прогнози за падането на Тянгун - и като време, и като място. В момента най-вероятната прогноза е далеч от България, но отново е с доста големи статистически отклонения. Според една от прогнозите днес - на европейската космическа агенция, дори най-вероятното място за падане на отломките беше в 7 часа утре над Гибралтар, с увеличени рискове и над нашата територия. Не е изключено прогнозите по-късно отново да се променят. Мария Чернева с повече за това защо се стигна дотам, че космическата станция ни изправи на нокти.

Мария Чернева
от Мария Чернева
21:01, 01.04.2018
Чете се за: 01:11 мин.
Още

Част от супер амбициозната космическа програма на Китай, Тянгун“ е изтрелян през 2011 година, в две мисии е обитаван от шест китайски астронавти, сред които една жена. От 2013 година станцията е необитаема, а три години по-късно китайците губят контрол над нея. Международната общност обаче, е информирана за това едва миналата година.

проф. д-р Димо Зафиров - институт за космически изследвания, БАН - Функционирането на станцията е предвидено~до 2010 година да функционира, но~са се получили определени проблеми. Примерно повече гориво да се изразходва за поддържане на орбитата, отколкото е било предвидено или да не се управля т.е. да не могат да се включат тези двигатели, които са поддържали орбитата

Китайската космическа агенция обаче не е обявила източника на проблема. Не е обявила подробни резултати и от самите мисии на „Тянгун-1“.

проф. д-р Димо Зафиров - Докато ЕКА и НАСА работят доста плътно, то китайската космическа агенция тези резултати не ги обявява и наистина там информацията е по-малко.
;

Но покрай „Тянгун“, усилено започна да се говори за регламенти, задължителни да всички, които изпращат станции и сателити в космоса. Най-малкото да се избегнат рисковете за хората на земята.

проф. Димо Зафиров - При самото проектиране да се предвидят възможности - даже бих казал ако се налага и да се взривяват определени елементи, които да са направени от отделни парчета, за да не се получават големи монолитни парчета, които да падат на земята.

Защото именно монолитните и здрави резервоари и двигатели на Тянгун са тези, които заплашват с унищожителна сила хората на земята. Те няма да могат да изгорят в атмосферата и се очаква да паднат отломки от 200 килограма.

проф. Димо Зафиров - Можем да го сравним с падането на някои метеорити, които са падали - има така една яма, която е изкопана.. с не толкова големи размери
Мария Чернева - А ако падне върху сграда?
проф. Димо Зафиров - Сградата да бъде разрушена, колкото и да е здрава няма да устои на тази скорост защото с 27 хиляди километра в час очаква да навлезе станцията в плътните слоеве на атмосферата.

Но за сега е най-голям е риска да падне над Сомалия. Територия, която не е толкова застроена и е по-вероятно да се мине без човешки жертви.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Двама мъже загинаха при катастрофа на пътя Ловеч - Троян
Двама мъже загинаха при катастрофа на пътя Ловеч - Троян
17 нелегални мигранти без документи са задържани от полицаи край Септември
17 нелегални мигранти без документи са задържани от полицаи край Септември