НОВИНИ

Може ли да се спрат атентатите с превозни средства?

През последната година Европа е мишена на нов вид атентати - извършвани с превозни средства на оживени места. Могат ли да бъдат спрени - отговорът потърси Цветелина Йорданова.

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
20:37, 18.08.2017
Чете се за: 00:53 мин.
По света

Шокът от новия стил на атентаторите обзе Европа миналото лято в Ница. Камион се вряза с висока скорост сред празнуващите Деня на бастилията в идиличния френски град. Убити бяха 86 души. Извършителят е тунизиец.

;

Сценарият се повтори в Берлин шест месеца по - късно - на коледен базар. Убити са 12 души. Извършителят отново е тунизиец.

;

През март в сърцето на Лондон на силно оживения Уестминстър бридж кола блъсна пешеходци, после шофьорът уби с нож полицай, на друг мост - Лондон бридж през юни микробус прегази 8 души.

;

Със спокойствието се раздели и Стокхолм, когато узбекистанец се вряза с камион в най-посещавания търговски център и уби четирима.

;

Всички тези нападения са срещу така наречените „меки цели“ - оживени места с хора, които не очакват кръвопролития, а се радват на живота. Оръжието е превозно средство.

Могат ли да бъдат предотвратени? В центъра на много европейски градове властите засилват присъствието на тежко въоръжени полицаи, готови да реагират на мига. Като предпазна мярка се поставят и заграждения, но уязвими места винаги ще има. Засилени бяха проверките на желаещите да наемат микробуси.

;

При тези нападения нуждата от планиране или снабдяването с оръжия, които биха събудили подозрението на полицията, е минимална. Всичко това прави предотвратяването на подобни атаки трудно.

Наред с това най-сериозният проблем е мотивацията на извършителите, водени от омраза към Западния свят. Омраза, подклаждана от джихадистката пропаганда на „Ислямска държава“, която призовава за нападения именно с ножове и микробуси в Европа, докато губи позиции и територии в Близкия изток.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Данъчните запечатаха 15 обекта в Пловдив, проверките продължават
Данъчните запечатаха 15 обекта в Пловдив, проверките продължават
От нашия пратеник: В Барселона след сълзите и терора започна демонстрация
От нашия пратеник: В Барселона след сълзите и терора започна демонстрация