Условията за ски училищата на Витоша трябва спешно да се подобрят. За това апелират от сдружението на Витошките ски и сноуборд училища. На ден в планината се обучават 1000 деца между 3-6 г., а единствената работеща писта е твърде трудна за тях.

След като децата направят първите си стъпки на бейби влека, те нямат зелена писта, по която да се упражняват. Единствената опция е стръмното Лале. От няколко седмици е пусната и Котвата на Черни връх, която е с идеален лек наклон за прохождащи скиори, но достъпът до нея е почти невъзможен.

Ако сте начинаещ скиор, качили сте се със Симеоновския лифт и искате да покарате на Котвата на Черни връх, първо трябва да вървите около 10 минути пеша, а след това да се спуснете по червената писта Лале-1.

Децата на Витоша няма къде да тренират

Децата на Витоша няма къде да тренират

Собствениците на съоръженията на Витоша поискаха спешно да бъдат подготвени ясни закони за развитието на българския планински туризъм. Според тях осн...

Имате и друга опция - да вървите още 40 минути до станция 2 на Лалето.

Ивайло Рангелов, зам.-председател на сдружението на Витошките ски и сноуборд училища: Има варианти, ама звучи несериозно, защото в 21 век децата трябва да имат условия, да им е удобно. На нас ни трябват съоръжения - лифт, писта, инсталация, ратрак. Гръбнакът на националния отбор мъже и жени, родени между 95-97-ма, израснаха от Витоша. И ме е срам да ви заявя, че в 2019, когато сме кандидати за младежка олимпиада, аз да кажа, че допреди 12 години можех да работя, сега не мога.

Собствениците на съоръженията от години имат намерения за модернизация на цялата зона, но за да се изградят по-добри връзки, са нужни промени в разположението на съоръженията. Планът за управление на Витоша обаче забранява ново строителство, а инвеститорите нямат интерес да поддържат съоръжения на 50 години, без да имат право да изградят нови.

© БГНЕС