НОВИНИ

Може ли новата бронирана машина да се произвежда в България?

Един от проектите за модернизация на Българската армия е за придобиване на нова бронирана машина за Сухопътните войски. Проектът е на стойност 1,2 млрд. лв. Министърът на отбраната Красимир Каракачанов внесе за обсъждане в парламента доклад с проектите за модернизация. Какво точно иска да купи България и какво предлагат някои от фирмите - вижте в репортажа на Александър Марков.

Александър Марков
от Александър Марков
20:01, 27.06.2017
Чете се за: 01:32 мин.
У нас

198 бронирани и спомагателни машини за Сухопътните войски цели да закупи Българската армия. С новия тип машина трябва да бъдат оборудвани три батальонни бойни групи в състава на една механизирана бригада, каквито са изискванията на НАТО към България за колективната сигурност на Алианса.

Новият тип машина, която армията ни иска да купи, трябва да е 8 по 8, да е колесна, а не верижна, да да има картечница, 30-мм оръдие и средства за радиоелектронна борба.

Държавата предлага на потенциалните доставчици да купи машините на изплащане за период от 11 години - от 2018 до 2029 г. със 100 млн. лв. годишни вноски. Едно от предложенията на американска и германска компания е бойната машина да се произвежда съвместно между САЩ и България.

Хенри Финерал, изп. директор на "Текстрон Системс", САЩ: Нашата програма е в две части. Първо, ще доставим бронирани машини 4 по 4, които са според изискванията на БА за помощна специализирана техника. Системите за насочване, комуникация и управление на машините ще бъдат инсталирани тук, в България. Ние ще произведем машината, доставяме я в България, вие я довършвате и накрая минава финално одобрение.

Американците могат да доставят основната бойна машина в рамките на 30 месеца след подписване на договора с армията. Съвместното производство, според тях, ще създаде 1500 работни места у нас.

Хенри Финерал, изп. директор на "Текстрон Системс", САЩ: Втората част от нашата програма е производството на основната бойна машина - 6 по 6. Тази бронирана машина ще бъде разработена и изградена в България и ще бъде предадена на българските Въоръжени сили. След това България може да продължи с производството на тази бронирана машина за трети страни.

Германската компания ще вгради системите за управление на бронираните машини.

Йенс Йесенбергер, старши вицепрезидент на "Рейнметал", Германия: Нашата система "Такнет" е командно-контролна система. На практика това е карта, която ви дава позициите на всички ваши и вражески бойни машини. Дава ви информация от сензорите на бойната машина: панорамна гледка, обща бойна картина, дава ви информация за опасностите на бойното поле като лазерни оръжия от вражески танкове. Дава ви информация за позицията на снайперисти около машината.
полк. Шанън Джонсън, военно аташе на САЩ в България: На земята, ако сте в бронирана машина, която не е добре оборудвана, вие сте просто мишена. И това е трикът в модерната битка. Ако ще се биеш в рамките на НАТО, трябва техниката ти да бъде оперативно съвместима с партньорите от Алианса.

Българската отбранителна индустрия е готова да се включи в производството на машината.

Стефан Воденичаров, съпредседател на Сдружение "Българска отбранителна индустрия": Ние бихме желали изцяло поддръжката на тази техника да се извършва от българската отбранителна индустрия. Бихме желали боеприпасите да бъдат произвеждани в България.

Американците предлагат още машината да е модулна, резервни части, логистичен пакет за поддръжка и обучение на персонала.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нападнаха семейството на заместник на главния мюфтия
Нападнаха семейството на заместник на главния мюфтия
Закриха болнично отделение поради липса на лекари
Закриха болнично отделение поради липса на лекари