НОВИНИ

Може ли Швеция да е посредник между Северна Корея и САЩ?

Неочаквана визита на севернокорейския външен министър в Стокхолм породи слухове, че Швеция може да посредничи за срещата между Доналд Тръмп и Ким Чен-ун. До този момент Северна Корея не е излязла с никакъв коментар. Първият дипломат на Пхенян също запази мълчание, но според шведски медии е удължил визитата си от два на четири дни. Защо Стокхолм е сочен за потенциален посредник при историческата среща?

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
19:28, 16.03.2018
Чете се за: 00:52 мин.
По света

Четвъртък вечер, летището в Стокхолм: севернокорейска делегация, начело с външния министър И Йон-хо, изненадващо пристига в шведската столица. Корейският дипломат прекарва няколко часа в сградата на външното министерство, а после се прибира в посолството си, без да коментира причината за посещението си.

На сутринта ситуацията се повтаря - след разговор с премиера Стефан Льовен, корейският дипломат разговаря и с шведския външен министър Маргот Валстрьом. Визитата породи предположения, че скандинавската държава може да е посредник в разговорите между Доналд Тръмп и Ким Чен-ун.

;

Тя е сред малкото западни държави, които имат посолство в Северна Корея и служи като консулска служба и за Съединените щати.Швеция е и първата държава в света, обявила неутралитет . Не се включва във военни конфликти, но активно участва в миротворчески мисии на ООН.

Стефан Льовен, министър-председател на Швеция: Швеция винаги е казвала, че ако страните, замесени в конфликта на Корейския полуостров пожелаят да бъдем в ролята на посредник, бихме го направили.
;

Според Валстрьом , шведите може и да вярват в диалога , но не са наивни.

Маргот Валстрьом, министър на външните работи на Швеция: Светът внимателно следи ситуацията на Корейския полуостров, защото тя касае опазването на мира навсякъде. Хубаво е, че започна диалог по темата и ние с радост бихме помогнали за организирането на срещата, но нека не бъдем наивни, че само това е достатъчно.

Швеция и преди е посредничила между Вашингтон и Пхенян - за освобождаване на задържан в Корея американски гражданин миналата година. Все още няма потвърдена нито дата, нито място за евентуална среща между Тръмп и Ким.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Гори покрив на сграда на ул. Гургулят 10 в София, кадри: Здравко Балабанов
Гори покрив на сграда на ул. "Гургулят" 10 в София, кадри: Здравко Балабанов
Започна 58-ото издание на фестивала Мартенски музикални дни в Русе
Започна 58-ото издание на фестивала "Мартенски музикални дни" в Русе