НОВИНИ

Може ли споделеното пътуване да облекчи трафика?

Нашият експеримент показа, че голяма част от колите по софийските улици се движат само с един пътник, който обикновено е в ролята на шофьор. Това означава, че за превоза на 10 човека са необходими 10 автомобила, като същият брой хора могат да се поберат комфортно в 3 леки коли.

Ирина Шуликова
от Ирина Шуликова
07:03, 09.05.2017
Чете се за: 00:57 мин.
У нас
Павел Лефтеров, автомобилен шампион: "Не съм експерт по екологията, но моята позиция е следната. България е една от държавите с най-замърсения въздух в ЕС и може би една от държавите с най-остарял автопарк. Това е една от основните причини за количеството на много прахови частици във въздуха. Един автомобил, който е до 5 години отделя 28 пъти по-малко вредни емисии от автомобил на 20 години. По данни на полицията в момента в България има регистрирани над 4 000 000 автомобила и едва 5% от тях са нови. Средната възраст на автомобилите в България е 17 години."

Разликата би оказала сериозно влияние върху чистотата на въздуха при предвижване на голям брой автомобили, каквото наблюдаваме всеки път в началото и края на серии почивни дни. Един от вариантите за групиране на няколко души в една кола е колективното пътуване. Недко използва услугата поне веднъж месечно, най-често в отсечката София - Русе и обратно.

Недко Недков: "Споделеното пътуване със сигурност е добро. Няма лоши страни. Едната е икономическата, другото е, че в една кола пътуват много хора и се спестява от гориво. Едно е 4-ма човека да пътуват в 4 коли, друго е 4-ма човека в една кола."
- Колко човека се събират на курс в един автомобил?
Недко Недков: "Пълни се колата почти винаги. 3-ма-4-ма човека с багажа, който е за пътуването."
Недко Недков: "Всеки път има хора, които искат да пътуват, като това основно е края на седмицата и в началото на новата. Петък - неделя, това е. През седмицата по-трудно се намират хора, които искат да пътуват."
Недко Недков: "Връзката с въздуха е, че се намаляват емисиите от колите и изобщо това е начинът, по който бихме могли много бързо да намалим употребата на горива."
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Продължават протестите във Венецуела
Продължават протестите във Венецуела
Другото лице на духовия оркестър на сухопътните войски
Другото лице на духовия оркестър на сухопътните войски