НОВИНИ

Може ли неграмотни хора да участват в секционните избирателни комисии?

На първия тур на изборите за президент миналата година ви разказахме историята на Джемиле от Хасково. Жената от ромски произход, която не може да чете и пише, участва на първия тур. Въпреки сигнала, който БНТ подаде в РИК-Хасково, тя не беше сменена, а от секционната комисия не знаеха дали ще могат да предадат изборните книжа заради неграмотния си колега, чийто подпис също е нужен за предаването на изборния протокол. Ще се повтори ли отновото казусът "Джемиле" и фиктивни ли са всъщност обученията на РИК-овете?

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
18:09, 20.03.2017
Чете се за: 01:22 мин.
У нас

Финансовият стимул за Джемиле да участва в секционната комисия за президентските избори миналата година са 50-те лв., които се полагат за този труд. От комисията разказват, че са се забавили с предаването на изборния протокол, защото неграмотната жена от ромския квартал "Република" дори не можела да се подпише.

Антония Пройкова - председател на СИК /архив/: Очаквах да ми пратят друг човек. Не го пратиха. Джемилето си изкара докрай. Предполагам си е взела парите, което се полага на членовете, без да е вършила никаква работа.

Отиваме отново в Хасково, за да разберем дали казусът "Джемиле" ще има продължение и на парламентарните избори. Не откриваме неграмотната жена в списъците на РИК.

Антония Пройкова - председател на СИК: Няма да има продължение. Джамиле е заменена с друг човек.

От РИК-Хасково отричат да има активно ромско участие в секционните комисии заради възнаграждението, което се полага. В същото време практиката в общината показва, че дори и да има неграмотни хора, те трудно могат да се засекат на разяснителните обучения преди вота.

Татяна Пальова, зам.- председател на РИК-Хасково: Изборният кодекс не изисква членовете на СИК да са грамотни. Така че ние нямаме законово основание да проверяваме дали те са грамотни.
Антония Пройкова - председател на СИК: Много е отговорно това, което правим и би следвало малко повече да се обръща внимание на хората, които работят в СИК-овете. Мен специално никой не ме е проверявал дали имам образование, дали добре съм подготвена, дали съм била на тези обучения.

Единствените изисквания към хората от секционните комисии, които и този път ще произведат изборите са да са пълнолетни, да не са под запрещение и да не изтърпяват наказание лишаване от свобода. Разяснителните обучения започват седмица преди вота и продължават около час. Но и това се оказва много за част от бъдещите членове на комисиите, защото присъствието е препоръчително.

- Предимно идват председател, зам.-председател и секретар.

- От нашата секция само двама видяхме.

Георги Димитров, председател на РИК-Хасково: Наблюдава се лека незаинтересованост от страна на членовете на СИК-овете. Имаме обучения, в които нито един член от определена секция не присъства, даже председател и секретар.

В района има 471 избирателни секции. От РИК-Хасково имат пет дни, в които трябва да подготвят хората за СИК-овете в 10 общини. Сметките показват, че през обучение трябва да преминат не по-малко от 2 355 души. Именно тяхна ще бъде задачата да осигурят честното провеждане на изборите, както и да отчетат правилно изборните резултати в съответната секция.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Певецът Ал Бано отново в болница
Певецът Ал Бано отново в болница
Приключи спешното съвещание, свикано от Румен Радев
Приключи спешното съвещание, свикано от Румен Радев