НОВИНИ

Можем да разчитаме на новата Европейска агенция за гранична и брегова охрана

"Ако евентуално маршрутът на бежанците се измести към морската ни граница, ще можем вече да разчитаме и на новата Европейска агенция за гранична и брегова охрана". Това каза в студиото на "Денят започва" евродепутатът от ГЕРБ/ ЕНП Емил Радев.

bnt avatar logo
от БНТ
08:57, 08.07.2016
Чете се за: 01:00 мин.
У нас

Радев разясни с какъв ресурс и с какви правомощия ще разполага новата агенция.

По думите му новата структура, която трябва да заработи есента ще има много по-широки правомощия от сега съществуващата ФРОНТЕКС. За първи път се говори и за брегова охрана, освен за гранична, каза Радев. "За страни като България, с големи морски граници, това е важна особеност. Ако евентуално маршрутът на бежанците се измести към морската ни граница, ще можем вече да разчитаме и на новата Европейска агенция за гранична и брегова охрана. Тя ще разполага с по-висок бюджет: само за 2016 г. са отпуснати 238 милиона евро. Тя ще може да придобива кораби, самолети, техника за наблюдение. Ще извършва мониторинг по външните граници на Европа и където бъде забелязано напрежение с бежанците или някакви инциденти, агенцията ще изпраща свои служители и експерти за разрешаване на проблема".

Възможно ли е тази агенция да се меси във вътрешните работи на страните, които защитава, каквито опасения вече има? Как ще бъде защитен суверенитетът на тези страни?

Емил Радев поясни, че агенцията ще действа по молба на страната, която е застрашена. В случай, че тази страна не поиска помощ, намесата на агенцията с хора и експерти ще бъде решена след предложение на Еврокомисията и решение на Съвета на ЕС. Ако въпреки това държавата откаже влизане на служители на агенцията, тогава съседните на нея държави ще имат правото да засилят мерките за охрана на своите граници с нея: например, ако са от Шенген, то те ще могат да въведат гранични проверки.

Агенцията ще взаимодейства и с трети страни. Това е важно, защото една от задачите на агенцията е да връща обратно в трети страни хора, които нямат право на убежище в Европа. Освен това агенцията има правомощия да се бори с трансграничната престъпност и в тази посока също е необходимо взаимодействие с трети страни.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Несторов: Няма държавна институция, която да изпраща посредници
Несторов: Няма държавна институция, която да изпраща посредници
Най-малко 35 души загинаха при пореден атентат в Ирак
Най-малко 35 души загинаха при пореден атентат в Ирак