От 1-ви юли всеки, който желае може да премине на умен електромер, предвиждат приетите на второ четене промени в Закона за енергетиката. Енергодружествата трябва да го монтират до 30 дни след поискването му. Ако неговите показания се разминат с фактурите, ще можем да обжалваме.

Промените в закона задължават енергодружествата да монтират умен електромер на клиентите в срок до 30 дни след поискването му. Ако неговите показания се разминат с фактурите, ще можем да обжалваме.

Валентин Николов, председател на парламентарната комисия по енергетика: Първо, че няма да има забавяне на фактури както досега, защото се чакаха графиците на електроразпределителните дружества и второ - да! Могат да се обжалват, защото те много точно и ясно подават на всеки 15 минути какво е потреблението на електрическа енергия от потребителя.

От 1 юли държавата вече няма да изкупува тока от малките ВЕИ-централи и от част от топлофикациите на преференциални цени.

Над 360 малки фотоволтаични централи, с мощност между 1 и 4 мегавата и 12 топлофикации, които произвеждат електороенергия по високотехнологичен способ ще продават своят ток на свободния пазар.

Според Николов, излизането на малките ВЕИ-централи и на част от топлофикациите на борсата няма да се отрази върху цените за бита.

Валентин Николов, председател на парламентарната комисия по енергетика: Ние не очакваме поскъпване нито поради тези промени, които предлагаме, нито поради други причини. Ние сме създали буфери чрез този фонд за Енергийна сигурност.

Целта е повече производители да продават ток през борсата, за да се увеличи ликвидността и да се налали риска от спекула с цените.

Валентин Николов, председател на парламентарната комисия по енергетика: Какво очакваме. 1 500 000 мегаватчаса електро енергия, която в момента беше на регулирания пазар, вече ще излязат на свободния пазар.

Премахва се и таксата „износ“ върху тока, както и ограничението чужди енергийни борси да продават у нас.