НОВИНИ

Мразовитата зима в северните части на Съединените щати и Канада продължава

Зимата продължава да държи Съединените щати в ледената си прегръдка - рекордно ниски температури като на Северния полюс и невиждани от десетилетия снеговалежи. Източната част на страната е в плен на лошото време вече седмица, а студът взе и първата си жертва - 62-годишен мъж е замръзнал в колата си в Чикаго. Студ и сняг сковаха и Канада. Очаква се лошото време да се задържи поне до края на годината.

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
11:19, 29.12.2017
Чете се за: 00:50 мин.
По света

Ледена епоха - така мнозина описват обстановката в северната и източната част на Съединените щати. Сняг, на места надхвърлящ метър и половина, непроходими пътища и множество катастрофи, домакинства без ток. В няколко щати е обявено извънредно положение, а хората са предупредени да не напускат домовете си, ако не се налага. Причината - арктически студен фронт, който ще продължи да се придвижва на изток.

В Минесота бяха измерени и температурни рекорди. В градчето Интернешънъл Фолс, известно като "Хладилната камера на страната" градусите паднаха до 37 под нулата.

Метеоролог от обсерватория в Ню Хемпшър нагледно демонстрира точно колко е студено изливайки кана вряла вода, която за секунди се превръща в сняг.

Студът не беше подминат и от Доналд Тръмп, известен с мнението си, че глобалното затопляне не съществува. В профила си в Туитър той отново намекна, че е страната му е постъпила правилно, изтегляйки се от Парижкото климатично споразумение и иронично заяви, че "т.нар. глобално затопляне би се отразило добре на източните щати". Думите му предизвикаха вълна от критики, както сред учените, така и сред политическите му опоненти, които му напомниха, че климатичните промени са нещо реално и че президентът очевидно не прави разлика между климат и време.

;
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Последна възможност за безплатна читателска карта от Националната библиотека
Последна възможност за безплатна читателска карта от Националната библиотека
Литаковският оркестър направи специален поздрав за БНТ
Литаковският оркестър направи специален поздрав за БНТ