НОВИНИ

Пет квартала в София протестират срещу мръсния въздух

Пет квартала в София излязоха тази вечер на протест срещу мръсния въздух. Жителите на "Красна поляна", "Овча купел", "Западен парк", "Оборище" и "Младост" недоволстват заради високите нива на фини прахови частици на различни места в столицата. Протестиращите в "Красна поляна" спонтанно тръгнаха по бул. "Никола Мушанов". Те са едни от хората, които дишат, може би, най-мръсния въздух.Вижте прякото включване на Тереза Ставрева във видеото.

БНТ2-София
от БНТ2-София Тереза Ставрева
19:49, 19.12.2017 (извънредно)
Чете се за: 01:45 мин.
У нас

Сравнително аналогична е ситуацията и в квартал "Западен парк", където тази вечер също хората са се събрали на протест.

Причината е близостта на двата квартала до бившите Виетнамски общежития и до Факултета, където през зимата за отопление се горят гуми, дограма и изобщо всевъзможни замърсители на въздуха. През зимата те често са не само над нормите, а направо са опасни за здравето и живота, споделят организаторите.

А иначе данни от октомври месец сочат, че София е една от 14-те зони с най-силно замърсен въздух в цяла Европа. Справянето с този проблем е един от приоритетите на Столичната община за следващата година, стана ясно при обсъждането на бюджета за 2018. Вчера стана ясно и че 480 млн. ще бъдат отделени за екология догодина.

Мръсният въздух е проблем не само на жителите на кварталите, които днес излязоха на протест, но и на целия град, коментират софиянци. Хората, които живеят в "Младост", са убедени, че въздухът, който дишат, е силно замърсен. Тук обаче основният замърсител е друг, а не отоплението на твърдо гориво и изгарянето на отпадъци.

Според жителите на столичните квартали "Младост" и "Дружба" колите са сред основните замърсители на въздуха в района.

Ивелина Иванова, жител на квартал "Младост": Привечер доста се усеща, че е доста замърсено. Има дори нещо като мъгла.

Не е по-различно и в квартал "Дружба". Хората там си обясняват ситуацията и с наличието на многото индустриални предприятия.

Станка Михайлова: Трудно се диша. Дружба е в ниското.

Сред предложените от Столичната община мерки за справяне с този проблем са отказът от дизела за градския транспорт и преминаването на газ и метан, както и повече контрол за отоплението на дърва и друг вид твърдо гориво.

Лорита Радева - предс. на комисията по екология в СО: Нашата основна битка на този етап е справянето с фините прахови частици. Когато говорим за това и битовото отопление, трябва да споменем проекта, който се осъществява на територията на Нови Искър за подмяна на горивните инсталации в домакинствата, така че да можем да предложим алтернативен начин на отопление. В случая на 30 домакинства, избрани на конкурсен принцип нови печки.

Оказва се, че е недостатъчен и броят на постоянните измервателни станции, които отчитат качеството на въздуха. На територията на София те са едва пет. За да улесни достъпа на гражданите до информацията за състоянието на въздуха, Столичната община въвежда система за ранно предизвестяване.

Ако някъде в столицата нивата на фини прахови частици са над нормата, общинската администрация ще предприема превантивни действия, като например да ограничава автомобилния трафик, а при четирикратно надвишаване на допустимите нива, дори да прави използването на градски транспорт безплатно. Резултатите от новата система ще са достъпни на сайта на Столичната община.

Важно е да споменем, че протестите са само два дни преди общинският съвет на столицата да гласува мерките срещу замърсяването. Вчера по настояване на граждани бяха разположени и мобилни станции за измерване качеството на въздуха в кварталите "Красна поляна" и "Овча купел". Замерванията ще продължат още три дни, а средните данни ще бъдат анализирани. На този фон кметът на Столичната община Йорданка Фандъкова и министърът на околната среда и водите Нено Димов ще обсъдят мерките, които могат да се предприемат за санкциониране на горенето на отпадъци.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Борис Ячев: Антикорупционният закон ще бъде гласуван до четвъртък на обяд
Борис Ячев: Антикорупционният закон ще бъде гласуван до четвъртък на обяд
БАН: Системата за предупреждение за замърсяване дава успешни прогнози
БАН: Системата за предупреждение за замърсяване дава успешни прогнози