НОВИНИ

Тайните на Холивуд – Козби, Уайнстийн и Спейси

Един от най-успешните сериали на нашето време “Къща от карти” приключва, а международното награда “Еми” за особен принос към телевизията ще бъде връчена след по-малко от месец, но все още не е ясно на кого. Името на получателя със сигурност няма да е Кевин Спейси, както беше предварително обявено. Спейси беше обвинен от актьора Антъни Рап в сексуален тормоз, когато е бил едва на 14. Последваха и истории на други мъже, които са се почувствали притиснати от популярния актьор през годините.

Александър Детев
от Александър Детев
15:26, 05.11.2017
6340
Чете се за: 02:37 мин.
Истории
тайните холивуд козби уайнстийн спейси

“Отидох да си поръчам питие от бара, а Кевин дойде и ме прегърна… хвана ме за слабините”, това сподели американският режисьор Тони Монтана дни след като актьорът Антъни Рап също се оплака, че преди 31 години Спейси (когато Рап е бил едва на 14, а Кевин Спейси на 26) се е опитал да го съблазни като го е завел до леглото си. И докато историята на Рап е стряскаща, особено предвид възрастта му тогава, то обясненията на Монтана, че шест месеца се е борил с посттравматичен стрес след случката, повдига някои въпросителни.

Подобни на анонимните сигнали на актьори в театъра "Олд Вик" в Лондон, където актьорът е бил директор между 2004 и 2015 г. Според тях, Спейси е "преследвал" мъже актьори, доказателства за посегателство обаче няма. При всички положения, кариерата на носителя на две награди "Оскар" Спейси трудно ще устои на тези обвинения. Опитът му да прехвърли фокуса върху публичното признание на неговата хомосексуалност е меко казано несполучлив.

След случая с Харви Уайнстийн, който повдигна много въпроси за отношението към жените, без значение дали са скъпоплатени актриси или секретарки в офис например, можем да очакваме “кирливите ризи” на богатите и известните да продължат да излизат на светло. Холивуд крие своите мръсни тайни, които са еманация на голяма част от проблемите в обществото, особено свързани с отношенията между половете, сексуалния тормоз и възползването от положение. Редно е обаче да се прави разграничение между различните случаи.

;

Бил Козби

Американският комик, актьор и музикант беше едно от най-обичаните лица в САЩ. Повече от 50 години Бил Козби е една от емблемите на Холивуд, признат и уважаван. През всичките тези години обаче той е извършил меко казано недопустими и скандални неща. Изнасилвания, упояване с цел сексуална злоупотреба, физически и психически тормоз. Когато през есента на 2014 година комикът Ханибал Бърес се качи на сцената в клуб във Филаделфия и открито го конфронтира като изнасилвач, истината излезе наяве. Повече от 50 жени подадоха жалби срещу Козби, а за всички стана ясно, че публичните фигури и медиите са прикривали “тайните” му десетилетия наред. Днес Бил Козби е нарицателно, обект на подигравки и човек, чиято кариера окончателно е приключила. Но въпросите остават: Какво си позволяват богатите и известните, има ли разпънат чадър над тях, който им дава право да действат, както намерят за добре?

Според американския президент Доналд Тръмп, отговорът е положителен. През октомври 2016 изтече разговор между него и водещия Били Буш, в който Тръмп обяснява, че известността ти дава много възможности, с ехидност отбелязва, че една от тях е да целуваш и хващаш за гениталиите жените, които ти харесват. Съждение, с което явно е съгласен и продуцентът Харви Уайнстийн.

;

Скандалът "Уайнстийн"

Десетки жени, сред които успели актриси и световноизвестни имена като Анджелина Джоли и Гуинет Полтроу, обвиниха създателя на "Мирамакс" в сексуален тормоз след публикации на New York Times за всичките жалби, които са били подавани срещу него през годините. 11 жени разкриха, че са станали жертва на изнасилване, а Холивуд е в абсолютен шок. Или поне привидно. Надигнаха се гласове срещу лицемерието на богатите и известните, които според мнозина са били наясно с действията му. Но до днес са мълчали. Големият въпрос е: Защо?

Не е същото

Разликата между случая с Кевин Спейси от една страна и Козби и Уайнстийн от друга, е голяма. Опитът за посегателство на 14-годишно момче е недопустим, останалите му пиянски похождения, част от които определено могат да бъдат счетени за сексуален тормоз, са укорими и той ще понесе своите последствия - върху името и кариерата си. Подобна е ситуацията и с британския военен министър Майкъл Фалън, който пък беше уличен от журналистка, че по време на вечеря през 2002 г. е поставил ръка върху коляното ѝ. Политикът подаде оставка, въпреки че журналистката прие извинението му и обяви случая за отдавна приключен.

Съвсем различен казус са дългогодишната злоупотреба с положение на Харви Уайнстийн и престъпното поведение на Бил Козби. Случаят с Уайнстийн е синдром. Когато носителката на Оскар Гуинет Полтроу не може да се защити от продуцента на филма, в който участва, и трябва да помоли тогавашния си приятел Брад Пит да го конфронтира, то какво остава за всяка друга жена, поставена в такава ситуация?

Щом имиджът на морален еталон и обичан комик на човек, който ползва наркотици, за да изнасилва жени, може да бъде пазен десетилетия наред, какви други тайни и ужасни престъпления си позволяват тези, които разполагат с власт и влияние? Не са ли най-голямата легитимация на това поведение думите на Доналд Тръмп, сега президент на САЩ, на записа, който изтече миналата есен?

Една тема с продължение и надежда за поуки...

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пчелите също имат предпочитания към ляво или дясно
Пчелите също имат предпочитания към ляво или дясно
Пучдемон се е предал в белгийската полиция
Пучдемон се е предал в белгийската полиция