Правителството е отпуснало 86 милиона лева за медицинските сестри под различни механизми. Това беше потвърдено след извънредна среща при премиера Бойко Борисов със здравния министър Кирил Ананиев и управителя на Здравната каса д-р Дечо Дечев. Здравният министър заяви, че няма основание да подава оставка и че заплатите на всички сестри не могат да бъдат увеличени по равно.

Вижте повече информация в репортажа на Александър Марков.

След извънредната среща при премиера Бойко Борисов здравният министър Кирил Ананиев за пореден път обясни, че кабинетът е отпуснал първоначално 30 млн. по бюджета на МЗ, така че да се осигури свеж паричен ресурс за болниците и оттам за заплатите на сестрите. След протестите през пролетта кабинетът е взел решение да отпуснат още 50 млн. лв.

Кирил Ананиев, министър на здравеопазването: След което ние събрахме необходимата информация от лечебните заведения и се установи, че за да бъде допустима държавната помощ, могат да се предоставят единствено и само 6 млн. лв.

Освен тези 36 млн. кабинетът е взел второ решение още 50 млн. да бъдат отблокирани от резерва на НЗОК.

Кирил Ананиев, министър на здравеопазването: Взехме решение - страните, които подписахме НРД, да изменим цените на клиничните пътеки, като ги увеличим и осигурим необходимия ресурс. Увеличението на цените на клиничните пътеки е свързано не само с това, че трябва да се осигурят тези средства, но и поради факта, че много от тях бяха недооценени и на много по-ниска стойност.

Обясненията на здравния министър дойдоха, след като от опозицията атакуваха премиера за неяснотата - колко пари и как са преведени за медицинските сестри.

Корнелия Нинова, председател на БСП: Г-н Борисов, защо излъгахте медицинските сестри и бълграските граждани? Решението не е на министерство на здравеопазването, а на Министерския съвет, доколкото знам все още сте министър-председател и ръководите този Министерски съвет. Този път няма как да се скриете зад някой главанак, който ви организира преврат, отговорността е лична и Ваша!

И управителят на НЗОК след здравния министър обясни, че през пролетта е гласувано увеличение на 120 клинични пътеки с между 10-30%.

Д-р Дечо Дечев, управител на НЗОК: На конкретния въпрос дали в системата са влезли 50 млн. лв. - потвърждавам, че това е станало. По линия на НЗОК чрез увеличаване на цените на клиничните пътеки.
Григор Димитров, Надзорен съвет на НЗОК : Автоматично с внасянето на 50 млн. лв. заплатите на всички не могат да бъдат оправени. Това го казвам като човек, който разбира от финансиране на здравеопазването. Но ние, като надзорен съвет на НЗОК, се опитахме да помогне за увеличаването на заплатите.

Кирил Ананиев обяви още, че не вижда причина да подава оставка и отрече да е използвал решенията за отпускане на средства като инструмент за потушаване протестите на сестрите. Посочи още, че дали и с колко ще се увеличават заплатите на сестрите, зависи от мениджърите на всяко лечебно заведение.

Среща при премиера за казуса със заплатите на медицинските сестри

Среща при премиера за казуса със заплатите на медицинските сестри

Извънредна среща при премиера Бойко Борисов се проведе в Министерския съвет. На срещата бяха здравният министър Кирил Ананиев и управителят на НЗОК д-...