Край на бързата процедура за българско гражданство за определени инвеститори. Това ще поиска правителство с промени в закона. Днешното решение на министрите съвпада с критиките на еврокомисията към България за издаване на документи срещу т.нар. бързи инвестиции, но икономическият министър подчерта, че решението се взима въз основа на едногодишен анализ и не е в отговор на Европа.

В момента чужди граждани ,инвестирали поне милион лева в страната ни ,макар и не в реални производства имат право да получават документи за постоянно местоживеене, а срещу още милион и българско гражданство по ускорена процедура .

Емил Караниколов - министър на икономиката: Министерският съвет взе решение, че ще предложи да бъдат отменени текстовете за даване на право на пребиваване и на гражданство на така наречените бързи инвестиции. Още веднъж казвам - в случаите, когато се плащат държавни ценни книжа, в случаите, когато се купуват акции и дялове от дружества, обикновено публични компании и в случаите, когато тези 1 милион лева се вкарват в сметки.

Направеният от назначената на 15 февруари миналата година междуведомствена група анализ сочи, че този тип бързи инвестиции не водят до реален ефект за българската икономика, обясни още министър Караниколов.

Документи за българско гражданство по тази процедура притежават 50 души. Няма законово основание, те да им бъдат отнети, коментира зам.-правосъдният министър. Произходът на тези инвеститори е от различни краища на света.

Десислава Ахладова - зам.-министър на правосъдието: Основно от Пакистан, Египет, Русия. Голям брой държави. Няма преимущество за някои от държавите за тези 50 броя гражданство.

Поисканите от правителството промени няма да се отнасят до издаване на документи за българско гражданство на инвеститори в реалния бизнес у нас. От 2014-та година документи по тази процедура са получили общо 12 инвеститори.