Министерски съвет взе решение да се поиска официално разрешение от Столичния общински съвет за пренасочване на вода от София към Перник. На среща с премиера Бойко Борисов Камарата на строителите предлага помощ по изграждането на водопровод от Мало Бучино до Перник. До края на деня се очаква да бъде готов проектът.

Петя Аврамова, министър на регионалното развитие и благоустройството Това, което декларираха представителите на Камарата на строителите, изпълнителният директор Валентин Николов - пълна мобилизация на всички фирми, които имат опит в изграждането на ВиК мрежи. Така че в максимални кратки, бързи срокове този водопровод - 13.5 км да бъде изпълнен, както и помпената станция към него.

Емил Караниколов, министър на икономиката: По тази мрежа може да се преведат допълнително 400 литва в секунда, както знаете нашето искане е за 300 литра в секунда, за да може да бъде обезпечено към момента водоподаването в град Перник в процес на режим. И още веднъж казвам - целта е да възстановим силите на яз "Студена".

Във връзка с кризата в гр. Перник, правителството прие решение, съгласно което министрите на икономиката, на регионалното развитие и благоустройството и на околната среда и водите ще отправят искане до Столичния общински съвет да разгледа възможността за възмездно преминаване на водни количества в размер от 300 л/сек., необходими за подпомагане на водоснабдяването на Перник.

Още по темата Водната криза