Великденски надбавки по 40 лева ще получат над 1 милион и 300 хиляди български пенсионери. Това съобщи социалният министър Бисер Петков след правителственото заседание днес. За целта са отпуснати близо 53 милиона лева от бюджета на Държавното обществено осигуряване. Във връзка с новата пенсионна формула, която е в сила от началото на годината, социалният министър съобщи, че в най-скоро време ще бъдат внесени законодателни промени в интерес на бъдещите пенсионери.

На 7 април, малко преди Великден, пенсионерите с най-ниски пенсии ще получат добавка. За тях правителството отпусна близо 53 милиона лева. Традиционно, кой ще получи допълнителни пари за празника се определя от линията на бедност.

Бисер Петков - министър на труда и социалната политика: Всички пенсионери, които за месец април сборът от пенсиите им заедно с добавките или изплащаният размер е в размер до 348 лева включително ще получат добавка от 40 лева. По разчети на НОИ това са 1 322 300 пенсионери.

Социалният министър съобщи още, че се очаква в най-скоро време да бъдат внесени законодателни промени,свързани с новата пенсионната формула,която действа от началото на тази година.

Бисер Петков - министър на труда и социалната политика: Има постигнато съгласие за даване на възможност на пенсионерите да изберат дали периода 1997 - 1999 година, респективно дохода от този период да бъде включен при изчисляване на индивидуалния коефициент.
Цветанов: Правителството полага максимални усилия за по-достойни пенсии

Цветанов: Правителството полага максимални усилия за по-достойни пенсии

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов заяви, че правителството полага максимални усилия българските пенсионери да получават п...

На вчерашната среща при премиера Бойко Борисов се обсъждал и вариант да се взима предвид и дохода от 3 години по избор преди 1997 година. Но за да се вземе решение трябва да се довършат разчетите, които се изготвят съвместно с Националния осигурителен институт.

След това ще обсъдят предлаганите промени с парламентарните групи, за да са сигурни, че ще имат тяхната подкрепа за възможно най-бързото им приемане в пленарната зала.