НОВИНИ

МС утвърди Националната здравна карта: С над 600 повече легла за активно лечение

Министерският съвет утвърди Националната здравна карта, съобщи в МС министърът на здравеопазването Кирил Ананиев. В здравната карта с над 600 повече са леглата за активно лечение в болниците. Леглата по утвърдената здравна карта са 33 482, а досега те са били 32 873, изтъкна министърът.

bnt avatar logo
от БТА
13:55, 29.05.2018
Чете се за: 00:43 мин.
Още

Той коментира, че документът е стратегически и е изключително важен за здравната система. Националната здравна карта нито открива, нито закрива легла за активно лечение в болниците. Броят на леглата не определя механизма на финансиране на лечебните заведения за болнична помощ, отбеляза министърът и напомни, че болниците се финансират през бюджета на НЗОК на базата на извършената дейност по съответните цени, определени с Националния рамков договор.

Министърът изтъкна, че здравната карта определя фактическото състояние на системата и съответните потребности от медицински дейности, които са необходими да се предоставят на хората, и решава въпроса с капацитета на лечебните заведения да извършват тази дейност.

По темата за спора за броя на леглата министърът напомни, че са били предложени 32 873 при 75 процента използваемост на леглата. Тези легла са осигурявали 2,401 млн. хоспитализации, колкото са били осъществени през 2017 г., като след преговори броят на леглата е бил завишен.

През 2016 г. картата е била направена при 70 процента използваемост на леглата. При равни условия по отношение на процента използваемост при новия брой на леглата, определени в здравната карта за 2018 г., те са с 13 повече спрямо тези през 2016 г., коментира министърът.

Ананиев гарантира, че няма да има хора, на които да им бъде отказана медицинска помощ на базата на това, че някъде не са разкрити легла.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Разбиха международна мрежа за сексуална експлоатация на деца в интернет
Разбиха международна мрежа за сексуална експлоатация на деца в интернет
Проучване: Младите хора в България искат по две деца
Проучване: Младите хора в България искат по две деца