Две много важни решения гласуваха днес министрите. Първото е да се преведат още 80 млн. лева, така че да се увеличат с 15% възнагражденията на учителите. Така министърът на образованието обеща, че стъпка по стъпка се изпълнява предизборното обещание да се увеличат двойно учителските заплати до края на управленския мандат.

Целта е учителите да бъдат по-добре мотивирани, а студентите с педагогически специалности да заменят онези учители, които се пенсионират и излизат от системата.

Второто решение е да се отпуснат стипендии на студенти от т.нар. исторически български диаспори и да се увеличат от 150 на 200 лв. Това е втора облекчаваща стъпка за тях, след като тази година беше отменен прага в бройката на студентите, които може да се приемат от тези страни.

Тече и обществено обсъждане за нормиране на заплатите в системана на образованието, според което минималното заплащане от 1 септември да е 760 лв.

С колко точно ще бъдат увеличени учителските заплати?

С колко точно ще бъдат увеличени учителските заплати?

Предложението на МОН за увеличаване на минималните основни работни заплати на педагогическите специалисти е изложено в проект на Наредба, публикувана...