НОВИНИ

Мъск сваля "Тесла" от борсата?

Компанията "Тесла" скоро може да изчезне от борсата. За това намекна създателят й Илън Мъск в Туитър. Според него има инвеститор, готов да изкупи акциите на компанията по 420 долара всяка. Това би означавало сделка на стойност 72 млрд. долара.

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
12:24, 08.08.2018
Чете се за: 00:54 мин.
По света

Постът на Илън Мъск в телеграфен стил гласи "Обмислям да направя "Тесла" непублична при цена от 420 долара за акция. Финансирането е осигурено".

Това вдигна цената на акциите с около 7%, но до затварянето на борсата повече подробности за евентуална сделка нямаше. Ако "Тесла" бъде свалена от борсата това ще намали натиска върху ръководството на фирмата, начело с Мъск, да защитава действията си и начина на управление пред инвеститорите.

Том Кришър, журналист: Имаше информация, че саудитски фонд може да инвестира в компанията. Има и спекулации, че именно той ще финансира цялата сделка. Не знаем какво ще се случи. Мъск е известен с това, че понякога пише забавни и странни неща в Туитър. Така че не е ясно за какво точно става дума, но ще видим.

Няколко часа по-късно, в блога си, Илън Мъск поясни, че окончателно решение не е взето. Но подчерта, че това ще е най-добре за бъдщото развитие на "Тесла", а целта е да се осигури атмосфера, в която фирмата за производство на електрически коли ще разгърне потенциала си.

Той обясни, че при свалянето от борсата всеки акционер ще има избор да остане в компанията, или да продаде акциите си за 420 долара всяка, което е по-високо от сегашната им себестойност. Кога, дали и как "Тесла" ще излезе от борсата ще решат акционерите, но срокове не се посочват.

Финансови анализатори коментират информация, че държавният инвестиционен фонд на Саудитска Арабия вече е придобил между 3 и 5% от "Тесла" и не е изключено именно от Риад да идва и купувачът на останалата част от компанията. Нестандартен е и начинът, по който се съобщава новината за бъдещето на копания за над 50 млрд. долара, смятат специалисти и уточняват, че това не е незаконно, стига акционерите да са уведомени.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
875 лв. е средният осигурителен доход у нас за месец юни
875 лв. е средният осигурителен доход у нас за месец юни
Синоптиците от НИМХ готвят нов протест и искат отделяне от БАН
Синоптиците от НИМХ готвят нов протест и искат отделяне от БАН