НОВИНИ

Над половин милион души у нас не работят, няма и работници за фирмите

Над половин милион души у нас не работят, а могат да го правят, показват данните на Министерството на труда и социалната политика. В същото време работодателите отчитат недостиг на работници за предприятията. И тази година социалното министерство е разработило своя план за действие по заетостта, така че да бъде запълнена празнината между търсене и предлагане на работа.

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
08:30, 02.02.2019
Чете се за: 01:07 мин.
У нас

Тинка Николова има висше образование, знае два езика и има компютърна грамотност, но преди месец остава без работа. Опитва се да си намери по обяви, но така и не се получава и се записва в бюрото по труда.

Тинка Николова: Прави ми впечатление, че много от работодателите искат да те натоварят с много повече задачи отколкото е необходимо, общо взето изискват една мултифункционалност, която не знам дали хората са способни да дават. А в същото време заплащането не е стимулиращо, за да се ангажираш с всички тези отговорности.

Тинка се надява да си намери административна работа, може и на половин работен ден.

Същевременно на ниво държава и тази година социалното министерство залага на две основни мерки, за да увеличи заетостта - субсидира работни места и предлага обучения.

Елка Димитрова, директор в Министерството на труда и социалната политика: С увеличаване на минималната заплата, ние увеличаваме и трудовото възнаграждение, което субсидираме, например по мерките, които са за частния сектор от 400 лева, субсидията стана 450 като останалата част се дава от работодателя наел даденото лице. Търсенето на кадри се повишава, затова сме наблегнали върху услугите, които получават безработните лица с цел бързо да се наемат на работа, а също така и обученията, които дават възможност да придобият знания и умения, за да се включат на пазара на труда.

Курсовете, които ще се предлагат в бюрата по труда са в над 40 професии като ще бъдат обучени 11500 безработни с гарантирани места са 40 от тях. обучението ще е безплатно за безработния и бъдещия работодател, като отделно държавата предоставя 8 лева стипендия не ден и по 15 лева пътни разходи, за да може да гарантира, че и хора от по-отдалечени места ще могат да посещават курсовете.

Елка Димитрова, директор в Министерството на труда и социалната политика: Тази година ще дадем възможност 1000 заети лица в микро и малки фирми да бъдат обучени по ключови компетентности.

Продължават и програмите и за обучение и подготовка за работа на хора с увреждания. За организациите, които са готови да обучават такива хора отпуснатите средства за курс се увеличават от 500 на 700 лева.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В Дупница искат повече паралелки с дуално обучение
В Дупница искат повече паралелки с дуално обучение
Задържаха банкова служителка в Дулово, присвоила близо 200 000 лв.
Задържаха банкова служителка в Дулово, присвоила близо 200 000 лв.