НОВИНИ

Мустафа Карадайъ: Да се направи Изборен кодекс съгласно Конституцията

Това правителство е вредно за страната, позицията ни е от 2 години. Това каза в "Панорама" лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ. Той призова за диалог, за да се намерят решения на спорните въпроси.

bnt avatar logo
от БНТ
22:05, 22.02.2019
Чете се за: 00:37 мин.
У нас
Мустафа Карадайъ: С каране и препирни, само с идеята да се очерня опонента - няма как да вървим напред. Този вариант на опониране не е нашият модел за правене на политика.

Карадайъ открои приоритетите на партията - чиста храна, въздух, вода, зелена енергия, високи технологии и включването на свободните и активни граждани във формирането на решения.

Той изрази желание да се направи Изборен кодекс съгласно Конституцията, така че да бъде уредена организацията и редът за провеждане на изборите. Според лидера на ДПС партията предлага по-справедлив модел за преференции.

;

Близо 2 млн. българи, живеещи по света, са лишени от конституционното си право да могат да избират и да бъдат избирани, каза Карадайъ и допълни, че от ДПС не са против преференциите.

По думите му в момента граждани, които желаят да участват мажоритарно в изборите, могат да го направят като независими кандидати. Но за да бъдат избирани, са необходими гласове, колкото изборната квота. Граждани, които са решили да влязат в листи обаче, за тях прагът не е изборната квота, а е 7% от нея.

Предстоят важни избори, в които ще направим ценностен избор, каза още Карадайъ по повод предстоящия вот за Европейски парламент.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Предприятие изпуска мръсни води в р. Дунав
Предприятие изпуска мръсни води в р. Дунав
Магистрати от Хага ще решават за жалбата на Радован Караджич
Магистрати от Хага ще решават за жалбата на Радован Караджич