НОВИНИ

Мустафа Карадайъ е новият лидер на ДПС

Мустафа Карадайъ беше избран за нов лидер на ДПС. За него съпартийците му гласуваха единодушно. Карадайъ получаваше поздравления за поста дори още преди да бъде обявена кандидатурата му. Ахмед Доган запазва ключовата си роля на почетен председател. Той се появи на публично събитие за първи път след опита за покушение срещу него. Делян Пеевски не присъства на конференцията.

Надежда Василева
от Надежда Василева Стоил Рошкев
19:03, 24.04.2016 (обновена)
Чете се за: 01:41 мин.
У нас

Първата публична поява на Ахмед Доган, при изключителна охрана, 3 години и 3 месеца след опита за покушение срещу него на същото място - зала 3 на НДК.

Тогава сред първите, притекли се на помощ на Доган беше именно човекът, който вече поема ДПС - Мустафа Карадайъ.

Днес Доган не излезе на същата тази трибуна и остана в ложата за гости. А неговото приветствие прочете евродепутатът Филиз Хюсменова. Почетният председател определи ДПС като стратегическа инвестиция за стабилността и мира в България.

Филиз Хюсменова - евродепутат от ДПС: Българският етнически модел е уникален либерален проект, който тепърва ще бъде оценяван от Европа и света. Основното ми послание към всички вас - пазете и възпроизвеждайте този политически капитал. Пожелавам ви да бъдете достатъчно търпеливи, но не дотам, че да бъдете принудени да жертвате свободата си. И най-вече ви пожелавам попътен вятър и разумна борбеност, защото в живота и в политиката нищо не се поднася даром. Бъдете силни и добронамерени, не се поддавайте на езика на омразата, останалото ще ви подскаже логиката на живота. Обичам ви! Винаги ваш, Ахмед Доган!

В доклада си пред 9-тата конференция Мустафа Карадайъ посочи, че последните 3 години са били пълни с предизвикателства за ДПС.

Мустафа Карадайъ: В житейските цикли числото 9 изразява завършеност, пълнота, цялост и научени уроци. През 2013-та година основателят и лидерът на партията д-р Ахмед Доган ни даде един много силен урок по демокрация, но и постави на изпитание зрелостта ни на демократична и либерална партия. За оперативен председател беше предложен изявен парламентарист и добър оратор, който да развие либералния си код в ДПС като кауза, визионерския си усет, диалогичността в партията и с другите политически сили, преценката си на различните ситуации и най-вече да бъде колективен играч. Но вместо оперативно ръководство на партията на база на колективните решения, беше направен опит за подмяна на ДПС.

Без да споменава името на Местан, Карадайъ го разкритикува за допуснати грешки и нарушаване на политическия диалог с БСП по време на кабинета Орешарски. Посочи, че постижението на това правителство било връщането на демокрацията. Атакува и управлението на Борисов, че генерира повече скандали, отколкото реформи.

Последваха няколко часа приветствия на български, турски, и английски. От АЛДЕ назоваха новия лидер, преди да е избран.

Ханс Ван Баален - президент на АЛДЕ: Днес бих искал да почета добрите хора, които са в ДПС. Искам да започна с Мустафа Карадайъ, който беше съпредседател през последния период на ДПС и ще бъде следващият председател.

Няколко формации изпратиха свои хора на конференцията, но без ГЕРБ и реформаторите.

Атанас Мерджанов - зам.-председател на БСП: ДПС е важен фактор в българския политически живот.
Румен Петков - зам.-председател на АБВ: Без ДПС, без волята на д-р Ахмед Доган, днес България можеше да е друга.
Мустафа Карадайъ: ДПС е голямо, защото има лидер като доктор Ахмед Доган. Благодарим ви от сърце, г-н Доган!

За сигурността на Доган се грижеха множество гардове. А всички бяха щателно проверявани на влизане в залата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
 Лиляна Павлова: Няма нарушения в спрения проект за АМ Хемус
Лиляна Павлова: Няма нарушения в спрения проект за АМ "Хемус"
След 62-часов полет над Тихия океан Слънчев импулс 2  е в Калифорния (СНИМКИ)
След 62-часов полет над Тихия океан "Слънчев импулс 2" е в Калифорния (СНИМКИ)