НОВИНИ

ДПС поиска ГЕРБ да се разграничи от коалиционните си партньори

Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ отново поиска от ГЕРБ да се разграничи от коалиционните си партньори. Това стана в изказването му пред Съвета на Алианса на либералите и демократите в Европа, който се провежда в София. ДПС поиска от ГЕРБ да обяснят дали споделят позицията на Атака за Крим и на ВМРО, че Сърбия не трябва да е част от ЕС. Настояват също ЕНП да отговори дали споделя коалиционната политика на ГЕРБ.

Вера Александрова
от Вера Александрова
19:50, 28.04.2018
Чете се за: 00:57 мин.
У нас

Европа е на кръстопът, затова ДПС настоява за реформа, която да доведе до по-задълбочена интеграция, подчерта Карадайъ. Заяви, че ДПС ще отстоява евроатлантическата ориентация на България. Изрази тревога от сигналите, които дават коалиционните партньори на ГЕРБ, а именно посещенето на Волен Сидеров в Крим и декларацията на ВМРО против влизането на Сърбия в ЕС.

Мустафа Карадайъ, председател на ДПС: ГЕРБ трябва да даде отговори не само на цялото българско общество, но и на нашите партньори от ЕС и НАТО. Настояваме и ЕНП да отговори споделя ли ориентацията на коалиционните партньори на ГЕРБ? Споделя ли коалиционната култура и политика на ГЕРБ? Има ли промяна в евроатлантическата ориентация на ГЕРБ.
;

Приоритет за ДПС е превръщане на Европа и Балканите в зона, свободна от популизъм, национализъм и радикализъм. ДПС е категорично против идеята за Европа на различни скорости, заяви Карадайъ. Убеден е, че трябва да се подкрепя европейската перспектива на Западните Балкани.

Мустафа Карадайъ, председател на ДПС: Вярваме, че на Балканите може да сработи уникалният етнически модел на България, чиито идеолог и стратег е почетният председател на ДПС д-р Ахмед Доган, реализиран успешно с участие на ДПС през годините на прехода и който е основен гарант за този мирен преход в нашата страна.

ДПС ще работи за активното включване на европейските граждани във вземането на решения и в изработването на политическия манифест за бъдещите европейски избори, каза вицепрезидентът на АЛДЕ и евродепутат Илхан Кючюк.

;

Председателят на АЛДЕ Ханс ван Баален похвали ДПС, че е отговорна партия и по време на европредседателството на страната ни работи заедно с управляващите за бъдещето на Европа.

Ханс ван Баален, председател на Алианса на либералите и демократите в Европа (АЛДЕ): Вчера имах интересна пресконференция, където атакувах "Атака". И ще продължа да го правя, защото не е отговорно такава партия да е в управлението на страната.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ангел Джамбазки обясни позицията на ВМРО спрямо Сърбия
Ангел Джамбазки обясни позицията на ВМРО спрямо Сърбия
След срещата между лидерите на двете Кореи: Кое е ястието на мира?
След срещата между лидерите на двете Кореи: Кое е ястието на мира?