НОВИНИ

Музеи на Ив Сен Лоран във Франция и Мароко

Музеите отварят врати през есента на 2017 г. Единият ще бъде в Париж, другият в Маракеш.

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
12:34, 27.01.2016
Чете се за: 00:57 мин.
По света
музеи сен лоран франция мароко

За инициативата съобщи Фондация "Пиер Берже-Ив Сен Лоран", предаде Франс прес. В музеите ще бъдат изложени творбите на прочутия дизайнер за цялата му 40 годишна кариера. Посетителите ще видят част от колекциите му - над 5000 модела, 15 000 аксесоара, ескизи, фотографии.

Още от създаването на модната му къща през 1961г.,Ив Сен Лоран архивира всичко.

Парижкият музей ще се намира на авеню"Марсо" 5, където от 1974 до 2002 г. се създават колекциите на роденият в Алжир моделиер. От 2004 г. на този адрес се намира фондацията на негово име и на името на спътника му в живота .

Друг музей ще бъде открит в мароканския град Маракеш. Ив Сен Лоран открива чара на града през 1966г. и често пребивава в него. Купува къща там. Музеят ще бъде близо до Градината на Мажорел, която Сен Лоран и Пиер Берже също купуват и спасяват от разрушаване през 1980г. Магичният парк е един от изворите на вдъхновение за твореца. Мястото се посещава от близо 700 000 души на година.

Ив Сен Лоран е роден през 1936г. в алжирския град Оран. Едва 17 годишен печели конкурс , а на второ място е младият Карл Лагерфелд. Заминава за Париж , за да работи с гения на висшата мода Кристиан Диор и дори го замества след смъртта му, но не става негов наследник. Печели популярност още с първата си колекция, а е само на 21.Придава нова елегантност на дамските облекла като внася в тях типично мъжките - най-вече смокингът и тайорът панталон. Голям ценител на изкуството, Сен Лоран вплита геометрични фигури в моделите си, под влиянето на Пикасо. Създава и един от прочутите аромати в света - парфюмът "Опиум".

Ив Сен Лоран почина в Париж , на 1 юни 2008г.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Проверка на нивата на язовирите
Проверка на нивата на язовирите
Запалиха колата на съпругата на пловдивския кмет
Запалиха колата на съпругата на пловдивския кмет