НОВИНИ

Музеите в България в надпревара за откупените вещи на княз Александър Батенберг

Музеите и галериите в България в надпревара за портрета и вещите на княз Александър Батенберг, които бяха откупени от българската държава на търг във Виена.

Айше Сали
от Айше Сали
18:12, 29.01.2019
Чете се за: 00:34 мин.
Още

Все още не е ясно къде ще бъдат изложени за постоянно, но интересът към тях е огромен, не само заради символиката им, но и заради факта, че предметите, свързани с първия български владетел след Освобождението са изключително малко. Националният исторически музей разполага с фотографско копие на откупения портрет. Там е и знамето, подарено на Княза при неговото посрещане, подобно на трите откупени подноса. Те ще пристигнат в България при специален режим след няколко дни. Днес от Виена се завърна министърът на културата Боил Банов.

;
Боил Банов, министър на културата: Държава показва своето отношение и ще го показва. Пак ще го показва по такъв начин, без да го афишира. Един човек участваше на телефона за всичките неща, за които и ние. Отказваха се много рано - нашите неща са от сравнително скъпите и се очакваше да бъде така. Като взехме картината, те се отказаха. След като взехме първия поднос, разбраха, че играем. След това за следващите два подноса ни вдигнаха цената поне с по 2000 евро, може би от бяс.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Цвета Караянчева: Президентът не се държи като обединител на нацията
Цвета Караянчева: Президентът не се държи като обединител на нацията
Бизнесът и правителството обсъдиха пътя на България към еврозоната
Бизнесът и правителството обсъдиха пътя на България към еврозоната