НОВИНИ

Музеят в Бяла получи амфора на 6000 години

Амфора, извадена от морето край Бяла преди почти 50 години, вече е част от експозицията на музея в Бяла. Траян Траянов, дългогодишен изследовател на морското дъно, я открива при вземането на проби и сега я връща на мястото, откъдето е извадена.

БНТ2-Варна
от БНТ2-Варна Светлана Ганчева
07:01, 19.07.2017
Чете се за: 00:47 мин.
Още

Траян Траянов е работил 42 години в Института по океанология. Като старши научен сътрудник често работи под вода и много негови ценни находки са във витрините на Археологическия и на Военноморския музей във Варна.

Траян Траянов: Аз намерих амфората тука, където се пенят тези вълни, точно там е подводният вълнолом. Паднала е при разтоварване или пък са я хвърлили, ако е била счупена.

Според археолозите, амфората е от четвърти век преди новата ера. Това обаче не я прави изключителен експонат - край бреговете ни има много подобни. Но и тя може да разкаже любопитни подробности.

Траян Траянов: История на мореплаването, на търговията.

Тези глинените съдове са били за еднократно ползване, а често са ставали и катастрофи.

Траян Траянов: Там е едно опасно място, има един риф, който навремето може да е бил и като вълнолом, на който са се разбивали много кораби.

В северна посока има и друго подобно място - Черни нос. Оттам са извадени много амфори, правени по северноафриканския бряг.

Траян Траянов: Явно корабът се е ударил в скала и додето отиде до брега, е изсипвал товара си, амфорите са падали.

Често находките се появяват на вече проучвани места след голямо вълнение, което обръща подводните пластове. А и морето се пази по-добре от иманярите. Затова в Бяла не са се отказали от идеята за музей под водата, независимо колко скъпа е тя.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Путин и Тръмп са се срещнали втори път на форума на Г-20 в Хамбург
Путин и Тръмп са се срещнали втори път на форума на Г-20 в Хамбург
​Полският президент заплаши да бойкотира съдебната реформа
​Полският президент заплаши да бойкотира съдебната реформа