НОВИНИ

Музеят в Сандански получи безценен експонат

Уникално мраморно изображение на мъж, за което археолозите предполагат, че е едно от най-ранните изображения на Христос, е сред новите попълнения на експозицията в музея в Сандански. Над 10 хиляди души от страната и чужбина са посетили за последните шест месеца археологическия парк в града.

bnt avatar logo
от Надежда Василева
08:52, 26.07.2017
Чете се за: 00:46 мин.
У нас

В новите експозиции на музея туристите вече могат да видят ценни археологически находки, разкриващи историята на древния град. Сред откритията е мраморно изображение на мъж, за което археолозите предполагат, че е едно от най-ранните изображения на Христос.

Мраморната находка е част от колона, върху която е изваян образа на мъж. Открита е преди няколко години в централния кораб на раннохристиянската Епископска базилика от 5-6 век. Според археолозите това е едно от най-ранните изображения на Иисус Христос от времето на 6-и век. Доказателство за това историците откриват и в раннохристиянските символи, свързани с Господ и изваяни върху древната находка.

Владимир Петков, директор на Археологическия музей в гр. Сандански: Това е мраморно изображение с много високо качество на Иисус Христос заедно с Божия агнец. Те са синоними, споменават се още в Евангелието на Йоан. Те за изключително редки като изображение.

Археолозите смятат, че ценната скулптурна находка е била елемент от храмовата архитектура на базиликата и свързана с религиозните практики, извършвани в храма. Най-вероятно тя е била издигната на постамент.

Владимир Петков, директор на Археологическия музей в гр. Сандански: Явно е заемала централно място, тъй като това е изображение, което хората са почитали. Най-вероятно е имало и литургия около нея, палели са свещи, така че това е един от идолите в Епископската базилика.

Уникалната находка вече е показана в новата експозиция на археологическия музей.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Световен конгрес на Дядо Коледа в Дания
Световен конгрес на Дядо Коледа в Дания
Младен Маринов: Разпитахме над 200 лица по случая с Иво Никодимов
Младен Маринов: Разпитахме над 200 лица по случая с Иво Никодимов