Отсъствието на адвокат отложи дело за присвояване в Русенския окръжен съд срещу две уреднички и колекционер. Те са обвиняеми за това, че са изнесли близо 1500 ценни експоната от Музея на Освободителната война в град Бяла. Делото беше отложено за 1-ви март.

Бяла

Обвинението срещу служителките Татяна Йорданова и Димитрина Мангова и колекционера Тошко Станев е за това, че в продължение на 5 години изнасяли и продавали различни ценни предмети от фонда и от експозицията на музея. В същото време, за да прикрият престъплението си, те подменили с реплики във витрините оръжие и предмети на обща стойност 467 хиляди лева - пише в обвинителния акт. По мнението на вещите лица, безвъзвратно са загубени редки оръжия от времето на Руско-турската война, сред тях карабина “Бердана” , пики, униформи и пушки тип “Крънка”. Присвоените ценности били собственост на Община Бяла, към която бил прехвърлен музеят през 2014 година.

Володя Попов - бивш директор на Музея на Освободителната война
„Поради това, че в определен период от време е имало стареене, имало е много фотографии, които не са минавали през процедурите на консервация и реставрация, и са унищожени.”

Всеки път кражбата на предмет ставала много бързо, защото тримата действали заедно по прост план. Колекционерът подбирал ценните експонати, жените ги подменяли с фалшификати. След това тримата ги пласирали у нас и в чужбина, гласи обвинителният акт.

Липсите от музея в град Бяла бяха засечени, след като на аукцион в Москва беше предложена за продажба ценна пушка за 40 хиляди долара.