В Пловдив отбелязват Деня на Европа с концерт на световно известния гръцки певец Лакис Халкяс. Прочутият изпълнител е работил с легенди като Антъни Куин – в подготовката за филма „Зорба гъркът“. От пловдивската концертна зала включихме репортера Владислав Севов.

Този концерт бе замислен за Римския стадион, но организаторите нямаше как да знаят, че дъждовете ще се оттеглят от града, затова Концертната зала приюти проявата за Деня на Eвропа. В първата част, започнала малко след 18:00 часа, публиката бе впечатлена от млади таланти от един от най-близките до България гръцки градове – Комотини. Джаз биг бендът на Държавното музикално училище в градчето изпълни стандарти на Хенри Манчини, Дюк Елингтън , Били Джоел и ред други. След това започнаха и напевите на гръцкия музикант – представител на четвъртото поколение на една от най-известните музикални фамилии в страната - Халкяс. Ето какво сподели пред нашата камера изпълнителят.

Лакис Халкяс
"Всички граждани на Европа уважаваме този ден, защото се надяваме и искаме във всички страни на континента да има демокрация, мир и приятелство. Съчувствам много на проблемите с бежанците и миграцията. Много от песните ми са посветени на хората, които са извън родината си. Подкрепям хората като тях, затова се надявам и пожелавам всичко това да свърши бързо и всички, които са в чужбина по неволя, скоро да могат да се върнат в родината си."

Денят на Европа беше отбелязан във Варна с раздаването на цветя. В центъра на града доброволци от сдружение „Варна - Европейска младежка столица“ подариха 200 цветя на случайни минувачи. Танцьорите от формация “Кънекшън Крю” пък подгряха празника с тренировка на открито. В танците се включиха и хора от публиката.