НОВИНИ

Музиката приобщава хората с увреждания в Белгия

Неправителствени организации и медии стартираха кампания, в която музиката играе основна роля. Проектът е дългосрочен, а това е само първият му етап.

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
20:15, 01.08.2018
Чете се за: 00:41 мин.
По света

Четирима от десет души с увреждания в Белгия споделят, че се чувстват изключени от обществото, показва изследване на университета в Гент. Белгийците смятат, че това трябва да се промени. В страната тече кампания, която стимулира хората с увреждания да прекарват повече от свободното си време не само със своите близки и социални асистенти, но и с непознати. И заедно да посетят някой от многото музикални фестивали в страната.

;

Белгийските медии излъчват видео клип, в който хората с различни увреждания и заболявания призовават- "Ние сме като вас, дръжте се с нас като с всички останали". На специален сайт желаещите могат да разгледат профилите на участващите в кампанията и според общите си музикални вкусове да изберат с кого и кой фестивал да посетят. Според организаторите така се раждат нови приятелства, обществото става по-чувствително и спира да възприема хората с увреждания като различни.

;

Съвместното посещение на летни музикални фестивали е само първата стъпка от още по-мащабна национална кампания. Следващата подобна инициатива е свързана със съвместни спортни прояви и ще започне през есента. Организаторите искат до 2030 година всеки един белгиец да е имал личен контакт с човек с увреждания, а самите хора със специални нужди да не се чувстват встрани от обществото.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Техеран постави условия на американския президент Тръмп за среща
Техеран постави условия на американския президент Тръмп за среща
Поройните дъждове нанесоха сериозни щети и в Еленския балкан
Поройните дъждове нанесоха сериозни щети и в Еленския балкан