Управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристин Лагард призова правителствата и компаниите да положат повече усилия за създаването на равни икономически възможности за мъжете и жените.

© AP Photo / Jose Luis Magana

На пресконференция във Вашингтон снощи Лагард заяви, че гарантирането на еднакво заплащане и икономически възможности за мъжете и жените подкрепя растежа, насърчава разнообразието, намалява икономическото неравенство по света и помага на компаниите да печелят повече.

Това е добре за растежа, добре е за диверсификацията на икономиката, добре е за намаляване на неравенството и от гледна точка на микроикономиката е добре за резултатите на компаниите, посочи Лагард.

Еднаквото заплащане е гореща тема в президентската кампания в САЩ, тъй като, според оценки, американските жени печелят 80 цента на всеки долар, заработен от мъж. И Хилари Клинтън, и Доналд Тръмп обещаха да се борят за по-добро заплащане и условия на труд на жените.

Лагард подчерта, че развиващите се страни могат да постигнат равно заплащане, като насочат правителствени разходи в областта на образованието, здравеопазването и инфраструктурата. Развитите икономики пък могат да се справят с проблема като облекчат данъчното бреме за второто лице получаващо доходи в семейството, което обикновено е съпругата, и за домакинствата с един родител, който също обикновено е жена.