МВнР не разполага с официална информация за взето решение за забрана за пътуване в Турция на Ахмед Доган и Делян Пеевски, както се коментира в българските и в турските медии. Това обяви от трибуната на Народното събрание зам.-външният министър Валентин Порязов.

В този смисъл, подчерта Порязов, ние не можем да правим никакъв друг коментар, освен да ви информираме за това с каква информация разполагаме - няма никакво съобщение на официална турска институция за взето подобно решение.

Обяснението дойде в отговор на поисканото от ДПС в началото на днешното пленарно заседание изслушване на първия ни дипломат Даниел Митов по казуса. ПГ на Движението настоя външният министър да обясни в пленарната зала какви действия е предприело дипломатическото ведомство, да потвърди или отрече информацията в медиите относно забраната. Това обяви съпредседателят на групата Мустафа Карадайъ.

Министърът, подчерта той, следва да уведоми Народното събрание за предприетите от него действия до момента, както и за мерките, които ще бъдат взети. Информацията за забраната бе потвърдена от турското посолство пред БНТ, добави като аргумент депутатът.