Опасно време в страната - очакват се поройни дъждове и сняг. Оранжев код е обявен в 5 области - Благоевград, Пловдив, Пазарджик, Смолян и Кърджали. От МВР са готови за реакция при усложняване на обстановката, обяви гл. комисар Николай Николов, директор на ГДПБЗН, след работно съвещание на ангажираните институции във връзка с прогнозите за влошаване на времето.

По думите на Николов ситуацията в страната към момента е спокойна. Има регистрирани първи незначителни инциденти в Кърджали, Кюстендил, Благоевград и Смолян, свързани с отводняване на частни домове и два промишлени обекта. Високият приток на яз. "Кърджали" е залял един от мостовете при с. Песнопой и Русалско.

Създадена е организация, така че въженият мост да бъде използван от Бърза помощ, полиция, пожарна и на стоки от първа необходимост. Директорът на пожарната отбеляза още, че във високите части на Родопите валежите от мокър сняг са създали проблеми при Пампорово и Превала.

Главен комисар Николай Николов, ГД "Пожарна безопасност и защита на населението": Предвид очакваното допълнително усложняване ръководството на МВР изпрати указания до нашите структури и до кметовете на общини и областни управители с апел да обърнат внимание на своите планове за защита при обилни снеговалежи и очаквани наводнения цялото министерство на вътрешните работи е готово за реакция при усложняване на обстановката.
Времето в следващите дни: Синоптиците очакват тежка метеорологична обстановка

Времето в следващите дни: Синоптиците очакват тежка метеорологична обстановка

Оранжев код за опасно време в 5 области на страната. Синоптиците предупреждават за обилни валежи от дъжд в Благоевград, Пловдив, Пазарджик, Смолян и К...

Вътрешният министър Младен Маринов призова гражданите, които ще пътуват, да спазват всички изисквания и да изпълняват разпорежданията на институциите.

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова обясни, че стопанисваните от НЕК 19 язовира са поддържани добре. Предприети са всички превантивни действия. Всички енергийни предприятия разполагат с необходимите запаси от въглища и мазут, допълни тя.

Министърът на околната среда и водите Нено Димов каза, че от страна на министерството няма притеснения, свързани с прогнозата за времето. Зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков отбеляза, че вече заседава щабът към АПИ във връзка с пътната обстановка.

По думите му единствените утежнени ситуации са в Смолянска област. Преди час е бил затворен проходът "Превала" за превозни средства над 12 тона. Нанков допълни, че при продължаване на снеговалежите пътят може да бъде затворен за около час за всички автомобили, за да бъде опесъчен и изчистен.

За метеорологичните условия проф. Христомир Брънзов коментира, че от днес до края на месеца времето ще е динамично, като ще има валежи от дъжд, които са над нормалните за месеца.

АПИ: До 40 см е снежната покривка в Смолянско, шофирането е при зимни условия

АПИ: До 40 см е снежната покривка в Смолянско, шофирането е при зимни условия

Шофьорите, на които им предстои пътуване в област Смолян да тръгват на път с автомобили подготвени за зимни условия, да карат внимателно и със съобраз...