НОВИНИ

Румяна Бъчварова: МВР е предприело 100-процентови проверки по границите

Няма пряка заплаха за страната ни от терористична атака. Това заяви министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова на извънреден брифинг. По думите й мерките заложени в националния план за противодействие на тероризма са активирани. Нивото на сигурност на всички летища, пристанища и метростанции в столицата е повишено. Разпоредени са проверки и по граничните пунктове в страната.

Иво Никодимов
от Иво Никодимов БТА
13:59, 22.03.2016
Чете се за: 00:42 мин.
У нас

За страната ни няма пряка заплаха за националната сигурност, каза на брифинг министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова.
Въпреки това всички ключови обекти са със засилена охрана, коментира Бъчварова, като посочи, че става въпрос основно за летища, железопътни и автогари. В същото време е започнала и специализирана полицейска операция в тази насока. На всички гранични пунктове в страната се осъществява и 100-процентов контрол, допълни тя. Задействани са и мерките по националния план, който влиза в сила при повишена опасност.
В 16 часа започва заседание на Националния оперативен щаб, на което се очаква да присъства и премиерът, каза Румяна Бъчварова. В късните часове в София ще има и антитерористично учение, което е планирано още преди два месеца, но по случайност съвпада с атентатите в Брюксел. Ще бъдат тествани реакциите на различни държавни структури, а при необходимост и цели райони от столицата ще бъдат отцепвани от полицията, обясни министърът.
Към момента не се налага затваряне на границите на страната ни, добави Румяна Бъчварова. Атентатите в Брюксел, тя определи като сериозна заплаха за европейската сигурност и изрази съболезнования към близките на жертвите. Ситуацията е тревожна и има повишена опасност за всички европейски държави. Случилото се в Брюксел е ясна провокация към европейската сигурност, допълни министърът.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Франсоа Оланд: Мишената на тероризма е Европа
Франсоа Оланд: Мишената на тероризма е Европа
Серия от взривове в Брюксел. Повече от 30 са загинали
Серия от взривове в Брюксел. Повече от 30 са загинали