НОВИНИ

МВР: Голяма част от телефонните измамници са рецидивисти

Телефонната измама, придружена със заплахи за здравето и живота на потенциалните жертви, е най-масовата, най-актуална и най-успешна схема, по която работят телефонните измамници. Това каза в студиото на "Денят започва" Златка Падинкова - началник сектор "Престъпление против собствеността и културно-исторически ценности" в ГД "Национална полиция". По думите ѝ, една значителна част от телефонните измамници са рецидивисти.

bnt avatar logo
от БНТ
07:41, 14.11.2017
Чете се за: 00:45 мин.
У нас
Златка Падинкова от ГД "Националната полиция": Тогава, когато в групата има непълнолетно лице, то поема наказателната отговорност. Той признава, че е извършител на измамата и останалите свидетелстват, че реално той е извършителят на измамата. Обикновено в съда се използва института на споразумението, т.е. дава се наказание, което под установения от закона минимум. Тогава, когато лицето поеме наказателната отговорност и всъщност поеме вината не е криминално проявен или не е осъждан. През миналата седмица например, от 4 задържани фактически извършители, трима от тях бяха с присъди, както за измами, така и за кражби. Обичайно присъдите са под 2 години лишаване от свобода, пробация или условно наказание лишаване от свобода.
;

Падинкова обясни още, че е имало и един период, когато доста голяма част от тези престъпления са се извършвали директно от затворите, като отново извършителите са телефонни измамници, които си изтърпяват наказанието и в момент на изтърпяване на наказанието те си осигурявали и съответните средства като всъщност те са най-често са тези, които въвеждат в заблуждение гражданите, т. нар. "въртачи", а лица с които работят с тях играят ролята на "мулета".

;

През последните години се наблюдава, че наказателната отговорност при групите, които извършват телефонни измами, се поема или от лица, които до момента не са били осъждани, или нямат криминални регистрации, или от непълнолетни лица, обясни Златка Падинкова.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Нетрадиционна изложба с творби на Ван Гог в Атина
​Нетрадиционна изложба с творби на Ван Гог в Атина
Проф. Донка Байкова: Боядисаните мандарини могат да предизвикат алергии у децата
Проф. Донка Байкова: Боядисаните мандарини могат да предизвикат алергии у децата