НОВИНИ

МВР и НАП започнаха денонощен мониторинг на пазара в Димитровград

Съвместна акция на НАП и икономическа полиция започна тази сутрин на димитровградския пазар. Операцията се ръководи от центъра за противодействие на контрабандата. Целта е да се пресекат данъчните измами при търговията с така нареченото турско и китайско карго. Заради проверките, много от търговците не отвориха своите магазини.

bnt avatar logo
от Ваня Петкова
15:35, 18.11.2016 (извънредно)
Чете се за: 00:47 мин.
У нас

Рано тази сутрин пазарът в Димитровград осъмна блокиран от коли на полицията и жандармерията. Екипи на НАП започнаха проверки на търговците. Много от тях избягаха.

Албена Иванова: Още на тъмното, някъде 6 часа пускат тока, те бяха тука, и пазар нямаше. Страхуват се, всички се разкарваха, не отвориха. - А от какво се страхуват? - От глобите, големи глоби.

Заради проверките, пазарът остана пуст, а магазините - затворени.

Зиавед Мустафа, търговец: Най-културно хората си проверяват, броят стоката, фактури имаш ли. Това е. -Притесняват ли ви вас подобни проверки? - Да ви кажа честно, мен не, даже ми е смешно, аз от сутринта работя, те избягаха всичките.

Акцията е продължение на започналите по-рано през годината наблюдения и проверки на вносителите на стоки от Китай и Турция. От 1 юли по всички контролно-пропускателни пунктове се следи за ограничаване на злоупотребите с т.нар. турско и китайско карго.

Георги Костов, гл. секретар на МВР: Данните, обективните, които дава НАП, е, че по тези две пера за месеците юли и август, вече от дистанция на времето, вече могат да си засекат, са влезнали повече в държавния бюджет 600 000 лева. Амбицията е да продължим така енергичността за противопоставяне на тези вредни практики.

Сред най-сериозните нарушения на дамитровградския пазар са липсата на фискални устройства, неиздаване на касови бележки, несъответствие на касовата наличност с фискалния отчет. Открити са и стоки от защитени търговски марки. Проверките на съвместните екипи продължават.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Удължават до края на януари процедурата за концесия на Летище София
Удължават до края на януари процедурата за концесия на Летище София
Доналд Тръмп направи първите назначения
Доналд Тръмп направи първите назначения