НОВИНИ

МВР и прокуратурата обявиха, че започват натиск срещу частната охрана без лиценз

МВР и прокуратурата обявиха, че започват натиск срещу частната охрана без лиценз и срещу незаконните кортежи. Конкретните мерки бяха обсъдени днес в кабинета на главния прокурор с професионалното ръководство на вътрешното министерство. Цацаров призна, че институциите реагират със закъснение, след като стане инцидент и се покаже по телевизията. Главният секретар на МВР уточни, че този път СДВР е задържало нападателите 9 часа преди за случая да се разшуми.

bnt avatar logo
от Пенка Ангелова
17:57, 26.02.2016
Чете се за: 01:25 мин.
У нас

Масови проверки на лицата, които ползват частни гардове, без те да отговарят на изискванията на Закона. Задължителна регистрация на колите, които се ползват за охрана и ескорт. Това са част от мерките, по които беше дадена заявка, че започва да се работи още днес.

Сотир Цацаров - главен прокурор на България: С цел фактическата охрана, която демонстрира беззаконие и безнаказаност да бъде притисната и ликвидирана. Практиката на кортежи пред заведения, нощни, по автомагистрали, по улиците на страната, които демонстрират тотална липса на беззаконие, трябва да бъде прекратена. И това трябва да го направи МВР.
Георги Костов - главен секретар на МВР: Още от днес ще стартира специализирана полицейска операция, която цели привеждане в известност точно този тип рискови групи.

Момчетата в черно са работили като фактическа охрана, но без договор на Ивайло Борисов - Ториното, сочен за дясна ръка на Златомир Иванов - Баретата. Не са имали разрешително за оръжие и такова не е било открито - нито в колите, които са конфискувани, нито при обиска в домовете им. Цацаров се възмути, че тежката охрана, се е грижела за сигурността на подсъдим по 2 дела - за наркотици и за убийство.

Сотир Цацаров - главен прокурор на България: Не успях да запомня Торино, Милано или за какво става дума. Това, с което са действали, е най-ясният символ на тази фактическа безнаказаност - бухалки, сгъваеми палки - останалото е наглост.

Ивайло Борисов не е обвиняем за инцидента. Според свидетелите той не е бил на мястото. Остава въпросът защо охраната му се е движела като кортеж. Алибито му се проверява.

Младен Маринов - директор на СДВР: Той е собственик на единия от автомобилите и трябва да бъде разпитан, за да стане ясно защо я е предоставил. Трябва да изясним дали има отношение към инцидента и дали е бил или не е бил там.

Цацаров припомни, че след Лясковец, прокуратурата описа всички огнестрелни оръжия в страната. 221 хиляди души се оказаха със законни разрешителни. И издаде препоръка МВР да създаде електронен регистър. Такъв няма и до днес.

Сотир Цацаров - главен прокурор на България: Моето предложение е просто - проверката ще приключи с още една електронна база данни. Ние ви я предоставяме и оттам-насетне вие само я актуализирате.
Георги Костов - главен секретар на МВР: Няма причини да не стане. Ако се осигури финансиране естествено.

Върховната административна прокуратура ще извърши проверка на всички частни охранителни фирми, лицензи, технически средства и служебни оръжия, с които разполагат. В цялата страна действат 117 договора за лична физическа охрана, като близо половината са във Варна.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Рецитал „За да я има България” се проведе в Благоевград
Рецитал „За да я има България” се проведе в Благоевград
Съдът ще гледат искането на прокуратурата за постоянен арест на охранителите
Съдът ще гледат искането на прокуратурата за постоянен арест на охранителите