При акция на спецпрокуратурата, ГДБОП и ДАНС са задържани седем души опитали да продадат златно съкровище. Това съобщи на брифинг зам.-главният прокурор Иван Гешев.

Съкровището, охранявано от тежковъоръжени маскирани полицаи, беше показано по време на пресконференция.

Акцията е осъществена в момента на сключване на сделка в понеделник, в гр.Симеоновград. На четирима души са повдигнати обвинения, предстои днес прокуратурата да поиска от съда да задържи за постоянно в ареста обвиняемите.

Купувачите са българи, но на тях не са повдигнати все още обвинения. Един от четиримата задържани е дългогодишен служител на ДАНС, а останалите трима са криминално проявени, но не за иманярска дейност.

Обект на продажбата е бил златен венец тежащ около 400 гр., а исканата цена за него е била 2 млн. евро.© БТА
© БТА

При акцията са открити още златна торква, две златни гривни и монети.

Информацията за престъпната група е придобита от ДАНС и изпратена на ГДБОП в края на юли месец. Задържаният служител на ДАНС е координирал срещите между иманярите и евентуалните купувачи. Имало данни, че е пробвано находките да бъдат продадени в Турция.

Първоначална експертна оценка сочи, че ценностите са от втората половина 4 век пр.Хр. Националният археологически институт към БАН ще направи обстойна оценка на намерените предмети. Вероятно ценностите да са принадлежали на тракийски елит.

Според разследващите това не е цялото съкровище и има още предмети от него, които до момента не са открити. Засега няма информация откъде е находката.

© БТА
Служител на ДАНС е задържан при опит за кражба на уникално златно съкровище

Служител на ДАНС е задържан при опит за кражба на уникално златно съкровище

Главна дирекция за борба с организираната престъпност (ГДБОП) и Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС) са разкрили опит за кражба на златно съ...